dinsdag 30 november 2010

Vertellementen loopt vertraging op

Tja. Het zit mooi in mijn hoofd hoor, telkens op maandag posten.
Tot het plots woensdag is en de nieuwe weekmenuter mij voorbijgestoken heeft.

Maandag Worst, boontjes in tomatensaus, patatten
Dinsdag Scampi, tomatenroomsaus, gebakken patatjes en erwtjes
Woensdag Pasta vongole
Donderdag Soep
Vrijdag Lasagne met brood en sla met rucola
Zaterdag Veel eten maar niet thuis wegens in de Ardennen
Zondag zie zaterdag

De week begon met worst. Eigenlijk gaat het altijd om worst die ik niet lekker vind, want worst zo maar gewoon uit de winkel, dat is een beetje vies. Vol vet en veel te veel zout en vlees dat waarschijnlijk van een beest komt dat niet het beste leven heeft gehad. Kom niet af met kippeworst, dat zal wellicht minder vet zijn, maar denk maar niet dat die kippen het goed gehad hebben.
Worst dus, met bonen in tomatensaus, uit blik (maandahag) en gewone gekookte patatten
Dinsdag scampi's, mijn lief had daar zin in.
En omdat maandag en dinsdag een beetje dagen van vlug vlug waren, maak ik vanavond pasta met schelpen klaar, heel basic, maar verrukkelijk, met een sausje van witte wijn en fond en een klein beetje room en veel peterselie. Dat klinkt feestelijk, maar dat is het ook, zeker omdat we onderons eten. De kinderen zullen al bijna slapen als mijn lief thuiskomt, en dan is het hier een beetje van restaurant. Koken op mijn eentje terwijl de rest ofwel slaapt ofwel aan het werk is: hemel op aarde. Ik woon in een kleine straat , eigenlijk, maar wij hebben wel een fantastische viswinkel. Ha.
Morgen eten we weer allemaal op school of op 't werk. Ik maak vandaag (vis)soep, die we dan gewoon een beetje moeten opwarmen. Met brood en kaas.
Soep en accordeonles tot 8.30u : ik zal donderdag al maar beginnen aan de lasagne voor vrijdag. Mits wat hulp van mijn diepvries, want ik heb liters bolognesesaus gemaakt in het weekend.
Ik heb bij Ikea een fantastische rechthoekige ovenschotel gekocht, waarin lasagne kan voor 10 personen. Ik wil hem linken voor u, maar ik vind hem natuurlijk niet terug op hun website.

Tip van de week: koop een keer geen gemalen kaas in zakjes, versgemalen is die zoveel lekkerder. Alleen weet ik nooit of ik Emmenthaler of Gruyère moet vragen.
Tip van de week ²: Zorg dat je altijd een liter goede visbouillon in de vriezer zitten heb. Mijn visboer verkoopt die voor 4,00 per liter. Zo een lijstje met dingen-die-je-altijd-in-de-diepvries moet hebben, zouden jullie daar content mee zijn?

In het weekend heb ik geen beslissingsrecht, althans niet alleen.
Dus dat wacht ik dan nog maar eventjes gezellig af.

lilith's eerste weekmenuten

Oke, 't is gebeurd. Mijn menu voor volgende week is een feit, en terwijl ik het normaal gezien alleen maar in onze iCal steek heb ik nu zelfs de moeite genomen om het mooi voor u op een blaadseken te schrijven MET EEN ECHT STIFTJE. I know! Grafologen onder mijn lezers, gelieve discreet te blijven over de nutcase die waarschijnlijk niet eens zo diep in mij verborgen zit. Danke.

Dus, dit is wat ik mezelf en mijn meneer de komende week schik voor te schotelen.

weekmenu48.jpg

Die bucatini oreganata van de vrijdag, dat klinkt geweldig fancy, maar dat is eigenlijk gewoon een gigantisch basic pastagerecht met tomaatjes zoals wij dat hier graag hebben. Recept vind je hier.

Zaterdag is bij ons nogal dikwijls visdag, omdat ik dan al eens tijd heb om naar het viskraam op de markt te trekken. Tonijnfilet is met voorsprong mijn favoriete vis van de afgelopen drie jaar, en al helemaal als ik het zo rosé bak op de grill en overgiet met Evelien haar vreselijk lekkere vissaus. Yum! Ik serveer dat met tomaatjes, ofzo.

Zondag en maandag eten wij chili con carne, maar dan zonder het gehakt, volgens dit recept.

Op dinsdag krijgt mijn leaf die ik leaf blijf noemen macaroni met kaas en hesp, want hij lust geen broccoli. Woensdag is easy, dan haal ik dit uit mijn diepvries: balletjes in tomatensaus van Peter Goossens. (zo lekker dat die zijn, maat!)

En op vrijdag, dan ga ik voor drie dagen naar Londonbaby voor het werk, wat wil zeggen dat ik donderdagavond eens ga gaan eten met mijn meneer, en hij op vrijdag waarschijnlijk voor pizza zal kiezen. En ik voor sushi in een fancy doeninge, als dat enigszins kan.

Heb ik trouwens al eens gezegd dat mijn hart zich verwarmt met vreugd als ik zie dat jullie met zijn allen minstens zo'n dikke neuroten zijn als ik? Echt hastn, merci!

zondag 28 november 2010

Weekmenu aan de zeer koude Schelde (in Gent)

Wij leven hier in cycli van twee weken. Een volledige week met kinderen, en dan een werk/schoolweek met kinderen maar weekeinde zonder kinderen. Die week neemt mijn kooklust vaak af, en in het weekend improviseren we. Al naargelang de goesting: frieten halen, pizza/spaghetti/pita/anderen brol laten brengen, naar de Carrefour en van daar vanalles meebrengen, Lunch Garden, Ikea... you name it. Mijn deelweekmenu wordt dus over het algemeen nog iets makkelijker dan mijn volledigeweekmenu, omdat mijn energieniveau angstwekkend zakt. Deze week:



Maandag: boomstammetjes met mix paysanne van de Colruyt. Boomstammetjes bak ik normaal gezien in de oven (minder vet), maar ga ik nu proberen bakken in de halogeenoven (nog minder vet). Die mix paysanne ziet er wel OK uit, met aardappeltjes en allerlei groenten (voor zover ik me kan herinneren paprika, ui, boontjes, witte bonen, wortels zeker?).

Dinsdag: tilapiafilets samen met groentjes (voor het gemak een wokmix genomen, vers deze keer) in aluminiumfolie, ook in de halogeenoven. Met risone.

Woensdag: bloemkoolschotel. Pasta, bloemkool, gehakt, kaas, en huspakee de oven in. Mjam.

Donderdag: gevulde paprika's. Gele paprika's omdat die toch iets makkelijker verteren, gehakt, ajuin, tomatenconcentraat, witte bonen, rijst, tsjak, oven in. Mjam.

Vrijdag: frietjes van de frituur op de Vlaamse kaai.

Zaterdag en zondag: plan is om rond 9u aan de Carrefour te staan, en ons daar van één en ander te voorzien. We zien wel.

Woensdag maak ik ook nog soep. Ons kinders (en wij ook trouwens) eten graag soep, en op woensdag maak ik een hele ketel. Deze keer probeer ik een receptje uit van soep die ik met kerst wil serveren: paprika-banaansoep. Ik kook op kerst voor 11 man, en het laatste wat ik dan wil, is experimenteren. Eerst eens uitproberen dus.

En om toch maar eens een foto toe te voegen: we zijn gaan eten gisteren. En het was lekker.

zaterdag 27 november 2010

Die keer met de parelhoen

weekmenuAha, u dacht zeker: dat is hier al gedaan bij i., met dat weekmenuten, maar u was verkeerd. Ik heb gewoon een paar dagen overgeslagen, wegens (a) toch geen tijd om naar de winkel te gaan en (b) toch geen tijd om te koken. Dus woensdag en donderdag werden gewoon efkes vergeten, verzwolgen in het grote gat dat ons drukke leven tegenwoordig is. Vrijdag ging ik wel naar de winkel, en hopla: een weekmenu.

Eenvoud troef, deze week. Vrijdag at ik een traiteur-gedoe uit den Delhaize, het was niet bijster lekker, maar voedsel is voedsel soms. Vandaag is er vis uit de oven (het was er vorige week niet van gekomen wegens dinges -- euhm luiheid.), het lief gaat maandag spaghetti maken, ik plan een quiche te bakken en we gaan ook een dagschotel eten. Enkel gisteren en woensdag zijn iets ambitieuzer. Woensdag is er namelijk lam in een stoofpotje, maar dat recept kan ik u nog niet geven wegens dat ik het nog moet bedenken. Volgende week! Als het lekker was, tenminste. Anders zwijg ik het keihard dood. Gisteren echter heb ik de parelhoen gemaakt die mijn mama vroeger dikwijls eens op zondag op tafel zette. Ik vond dat toen altijd lekker, zelfs als ik nog maar pas uit mijn nest was gerold wegens te lang uitgeweest de zaterdagavond. Een recept dus, voor u, van mij, maar credits voor mijn moeder.

Nodig: een parelhoen, look, appelsien, gevogeltefond (ik heb een bouillonblokske gebruikt wegens ik heb dat niet in huis, fond, en ik was er vergeten kopen), look, boter, champignons.

Doe de parelhoen in stukken. Dat is zoals een kieken in stukken doen, want parelhoen is eigenlijk gewoon fancy chicken, met wat meer vet eraan. (Ik heb vorige week trouwens een boek gekocht in de Fnac met snijtechnieken en nu weet ik dus eindelijk echt hoe ge een vogel uit elkaar moet halen. Daarvoor deed ik maar wat en het resultaat zag er soms een beetje vreemd uit, maar met mijn nieuwe boek bij de hand lukte het wonderwel. Tip van het huis: eerst het wensbeentje verwijderen, daarna is alles veel gemakkelijker.)

De parelhoen kruiden met peper en zout en afbakken in een pan (Niet zo'n anti-kleefgedoe. Een echte braadpan, zoals ik vorige week heb gekocht met mijn cadeaubons voor mijn verjaardag.), in veel boter. Een paar teentjes look erover fijnknijpen of raspen. Gebruik zoveel look als ge zelf lekker vindt, natuurlijk. Ik heb dat graag, dus ik heb er vier gebruikt. Maar doe gerust minder. Wel opletten dat de look niet verbrandt, want dat gaat rap.
Als de parelhoen mooi gebakken is: het sap van 2 appelsienen erover, en wat water met een bouillonblokske (of fond dus, als u chique wilt doen en het niet vergeten bent bij de boodschappen). Laten prutttelen.
Ondertussen een bak champignons in stukken snijden (ik heb een halve kilo gebruikt) en die een kwariertje later toevoegen. Laten pruttelen.
Ik heb de fancy chicken 's middags gemaakt en 's avonds opgewarmd en dan de saus afgewerkt: vogelke uit de saus, warmhouden en ondertussen de saus binden met room en boter/bloem. Vogel weer bij de saus en opdienen met puree, kroketjes of rosti's.

Ik ga ook nog broodpudding maken, deze week, bedenk ik net, want broodpudding maken met een peuter, dat is mega-plezant. Ziet maar.

broodpudding maken = cool.

Winters weekje

Ja, het is ineens winter geworden hier op den buiten. Geen hutsepotten en erwtensoepen op de menu maar wel lekkere gegratineerde macaroni, Ethiopische pikante invloeden en kikkererwtencurry met pit.

Vrijdag: wegens ziekteboeg iets gemakkelijks. Vol au vent met frietjes en appelmoes. Ook nog wat witloof en tomaatjes om er toch wat groenten bij te eten

Zaterdag: bezoek van twee Ethiopische vriendinnetjes van de zoon. Belgo-Ethiopisch dus. Een buffetje met kip en paprika’s, een linzenstoofpotje, een aardappelstoofpotje met groene boontjes en dit alles afgewerkt met veel berbere. Lekker warm dus.

Zondag: omdat we maandag op het werk een fotoshoot met Chileense gerechten gepland hebben moet er Chileens gekookt worden. Het worden empanadas met rijst. Het recept vond ik hier

Maandag: opnieuw een poging tot Jamies pasta met pastinaak en pancetta. Stond vorige week op de menu, maar wegens zieke zoon is het toen iets kindvriendelijkers geworden

Dinsdag: Griekse vis van Terra Kiros met gebakken patatjes

Woensdag: kindjeseten: macaroni

Donderdag: een kikkererwtencurry waarvoor ik nog eens op zoek ga naar een lekker recept

woensdag 24 november 2010

Week 47 bij de Zsazsas

Week 47

Maandag: Falafel tussen pitabroodjes met harissamayonaise en frietjes van zoete aardappelen
Dinsdag: Tavernebolognese, ik kreeg daar ineens zo'n goesting in, een spaghetti met veel saus, met veel groenten in, met veel kaas er op -geen parmezaan natuurlijk- en met veel stokbrood erbij.
En het was keilekker.
Woensdag: Zelfgemaakte vissticks met tartaar en puree.
Donderdag: Pasta met snijbiet en worstjes
Vrijdag: Risotto met bonen en pancetta, ook uit de Delicious, ui stoven met tijm en rozemarijn, en verder doen gelijk normaal bij risotto, op het eind witte bonen en parmazaan erbij en afwerken met gebakken pancetta.
Zaterdag: Bloemkool met witte saus, gekookte aardappelen en worst. Bloemkool is met witte saus en niet met *kuchje* bechamel, dat zou te sjiek zijn. Nog beter wordt het als je bij de worsten nog saus maakt want die heb je eigenlijk nodig om je aardappelen te prakken, want gekookte patatten geprakt met saus is hemels en dan daar nog bloemkool met witte saus bij, man ...
Zondag: Cannelloni met spinazie en ricotta van Dagelijkse Kost , want ik heb daar al veel goei dingen over gehoord.

maandag 22 november 2010

Week 47, Vertellementen houdt het goed vol.

Ha.
De tweede week en ik ben netjes op tijd.

Maandag - Balletjes in tomatensaus
Dinsdag - Macaroni met hesp
Woensdag - Gevulde tomaten met rijst en bospaddestoelen
Donderdag - SOEP - Pompoensoep met korstjes
Vrijdag - PIZZA
Zaterdag - Tagliatelli met osso bucco
Zondag - Kalfsblanket, het liefst bij de vrienden van Mariakerke

Ziezo. U bent weer een stapje dichter bij het antwoord op de vraag wat u deze week weeral zou eten.



Maandag beginnen we met balletjes met puree, die ik netjes op zondag heb klaargemaakt. Samen met mijn lief, want die maakt de beste puree ever.
Het begin van de week, daar heb ik het altijd een beetje moeilijk mee, dus niet teveel getreuzel en vooral weinig tijd. Het geheim van goeie balletjes zou in het gebruik van champignons uit een bokaaltje zitten. Lach niet, mijn vriendin kan goed koken en verexcuseerde zich toen ze het eens voor ons maakte in de Ardennen. 'Sorry, maar hiervoor gebruik ik enkel champignons uit een bokaaltje'. Aangezien ik altijd luister naar mijn vriendinnen, en deze tip uit de geheime kast van haar mama komt, zwijg ik maar. Ik maakte een bechamel, die ik aanlengde met het kookvocht van de balletjes en voegde er tomatenpuree aan toe. Afkruiden en eventueel een beetje Worchestersaus eraan toevoegen.


Dinsdag macaroni, de saus maak ik op maandag, tussen de soep en de patatten, en zeg nu niet dat dat veel werk is. Ik moet den dinsdag dan alleen hesp snijden (Anouk die doet dat wel) en macaroni koken. Grillen in de oven en voila: er kan weer gevochten worden voor het korstje.

Woensdag: gevulde tomaten met rijst, daar moet ik mij nog eventjes over bezinnen, want ik heb dat nog nooit klaargemaakt. Maar dat zal mij wel lukken, wat denkt u?

Donderdag is het wederom soepdag, nog een soepje uit de diepvries dat ik 2 weken geleden maakte. Tegen den donderdag heb ik hier wel wat oud brood liggen, dat bak ik dan slim in de pan, zodat de kinders ook content zijn.

Vrijdag wordt het pizzadag, ik moet u niet vertellen hoe moe ik tegen de vijfde dag van de week ben. Maar allee, om populair te zijn bij de dochters, mogen ze hem zelf beleggen. Met tomatensaus en restjes uit de koelkast. En een glas wijn voor de moeder, daar doe ik het voor.

Op zaterdag gaan we groots, veel tijd, veel zin en dochters die graag helpen. Een receptje van Peter Goossens, uit zijn seizoensboeken. Ik heb die gekregen van het nichtje, en ik blader daar graag eens in. Al betwijfel ik of meneer Goossens die dingen echt wel klaarmaakt. Maar kom, ik geef het u mee, misschien weet u nog niet wat te eten in het weekend.

Tagliatelli met kalfsschenkel
5 snedes kalfsschenkel
200 g champignons de Paris, in schijfjes
320 g tagliatelli
1 el krulpeterselie, fijngehakt
parmezaanse kaas (naar wens)

Voor de tomatensaus:
1 ui
2 teentjes knoflook
olijfolie
1 tl gedroogde oregano
1 blik tomaten

Stoof voor de tomatensaus de ui en de knoflook aan in wat olijfolie. Doe er de oregano en de tomaten bij en laat op een zacht vuurtje lichtjes compoteren.
Kleur de schenkels aan in wat olijfolie, leg ze in de saus en stoof ze gaar.
Bak de champgignons kort.
Haal de schenkels uit de saus, verwijder het been en snijd het vlees in stukjes. Doe deze opnieuw in de saus en meng er de peterselie door.
Kook de tagliatelli gaar in ruim water, met zout en olijfolie erbij, volgens de tijd op de verpakking. Giet af en meng door de saus. Werk af met schilfers parmesan.


Zondag gaan we bij vrienden. Vrienden die altijd zeggen dat we niks moeten doen, maar allee, ik vind dat eigenlijk niet leuk, want wij worden daar altijd goed ontvangen. Kalfsblanket, zou ik mijn vriendin niet kunnen omkopen?

zondag 21 november 2010

Ziezo, dat hebben we dan ook al weer gehad

Voila.
Dit zijn ze. De eerste weekmenu-madammen.
Ik (Marie), Vertellementen.
Marijke, mevrouw OpDenBuiten.
Kim, Mme Zsazsa.
Anne (die blogde, maar nu niet meer).
Ilse, beter gekend als i, de madam van Kerygma.

Er komt nog meer, er komen nog andere madammen, en ik ga op zoek naar dé man om ons team te vervoegen. Want zeg nu zelf, alleen maar vrouwen, dat wordt een beetje saai toch?

Weekmenu van i.

Jawel, ook wij hier ten huize doen aan weekmenu's. Anderhalve week, vaak, wegens dat ik niet elke week naar de colruyt kan. Maar dus wel degelijk planningen, want het leven kan hier soms ingewikkeld zijn: het lief en ikzelve hebben allebei een nogal onregelmatig leven, en om niet constant toevlucht te moeten zoeken tot koken met een gsm en een mobilette moet er hier al eens nagedacht worden over hoe we de voedselkant van het leven invullen. Daarom: een exclusieve kijk in onzen privé, en in mijn kookpotten voor de komende week.
Paars betekent: dingen die het avond-eten beïnvloeden -- ofwel het lief uithuizig, ofwel ikzelf. Op zo'n dagen probeer ik zoveel mogelijk 's middags te koken, maar als het werkendag is, dan eet ik 's avonds brol, en het lief eet brol op zijn optredens.
Groen betekent: dingen die ik moet maken voor de volgende dag. Ik werk voltijds é, dus organisatie is key.


Enfin. Het ziet er zo uit. (klik voor groter)
weekmenu


Ik maak veel soep ja, mijn kind eet dat graag en ik ook. Voor de rest van de recepten: er is een keer het kieken, want dat is mijn lief zijn favoriet.
De rest is vrij simpel. Een ovenschotel, een vis die ik met tapenade insmeer voor hij in de oven gegooid wordt. Een keer vlees, patatten en groenten. Veel recept kan ik dus niet vertellen, tenzij van deze geniale pasta met pompoen.


Snij de pompoen in blokjes, strooi er ruim rozemarijn over en een paar teentjes geperste knoflook. Overgiet met olijfolie en zet in een oven op 200°. Lees een boekje of hou u op andere onnuttige manieren bezig: de pompoen moet toch drie kwartier in de oven, en de rest is maar twintig minuutjes werk. Vrije tijd dus.
Na een half uurtje: breng water aan de kook.
Snij een rode ui in ringen, smelt boter in een pan en laat de ui even stoven. Overgiet met wat honing en laat een beetje karameliseren. Voeg een flinke scheut kippenbouillon toe (ik gebruik een half blokske, want ik ben niet zot en ook geen wonderhuisvrouw, dus ik heb geen tijd om dat vers te maken) en laat pruttelen.
Als het water kookt: kook uw penne.
Snij een blok feta in blokjes.
Als alles klaar is: penne afgieten, veel olijfolie erover. Pompoen uit de oven, bestrooien met grof zout en zwarte peper. Uienmengsel erbij kappen, mengen en dan de pasta erdoor mengen. Op het einde: de feta en de rucola erin en nog eens mengen. Direct opdienen, overstrooien met parmesan of andere kaas die ge ter plekke grof raspt. Lekker en al.

Weekmenu aan de Schelde (in Gent)

Kijk, weer een nieuwe weekmenuter. Ik weekmenu al lang, om de chaos in mijn hoofd wat te beperken. Dat ik niet de hele dag moet zitten denken "wat eten we vandaag?" en dan inspiratieloos in 't Vuil Geebeetje rondsloffen. Neen. Zondag weekmenu opstellen, maandag Collect & Go, en dan braafjes het weekmenu volgen. Dat vind ik makkelijk, zo met een gezin van 6 man. Een nieuw-samengesteld-gezin, met een papa van Jens (bijna 13) en Lies (11), en een mama (ik dus) van Janna (17) en Milan (15). Daar zit eet-gewijs vanalles tussen: een zeer kieskeurig meiske dat een beetje op de lijn moet letten, een ander meiske dat ineens vanalles leert eten, een jongen die niet zot is van groenten maar wel van vlees, en een jongen die alles opeet wat voor zijn neus komt, liefst zo snel én zo veel mogelijk. En een ma en pa die ook graag lekker eten. Soit. Ons weekmenu voor de komende week. Ik kook over het algemeen vrij simpele kost, omdat we ook uit werken gaan en vroeg gaan slapen wegens vroeg opstaan en zo niet veel tijd en zo.



Een archetypisch weekmenu van mijnentwege. Gekrabbeld, doorstreept, opnieuw, nog eens doorstreept... een rommeltje. Misschien laat ik de volgende keren de kinderen voor wat decoratie en zo zorgen.

Maandag: we hebben onlangs een halogeenoven gekocht, en die ga ik nu voor de tweede keer uitproberen. Gemarineerde kipfilets van de Colruyt, die ik daarin ga bakken. Met gebakken aardappeltjes (wellicht gebakken in olijfolie met look, tijm en basilicum toegevoegd), en een groentenmix uit de diepvriezer van de Colruyt.

Dinsdag: zalm (ga ik ook eens proberen in de halogeenoven, anders wentel ik die in bloem en bak ze in de pan) met spinazie met room uit de vriepdiezer, en gekookte aardappelen.

Nee wacht, ik had dat omgedraaid. Maandag gaat Janna naar de muziekschool, en dan is er weinig tijd. Zalm en spinazie en gekookte aardappelen gaat net iets rapper dan kip en gebakken aardappelen. Dinsdag is maandag dus, en maandag is dinsdag.

Woensdag: gewone, simpele, lekkere, Vlaamse kost. Rode kool, gekookte aardappeltjes, braadworst. Njammie.

Donderdag proberen we weer eens iets nieuws uit met een receptje van de Collect & Go: gewokte kip en broccoli en sonjascheuten met amandelen. En rijstnoedels. Op donderdag eten Jens en Lies warm op school, en dan proberen we al eens iets uit waar ze minder enthousiast over zijn.

Vrijdag: spaghetti maison, met véél groentjes. Ik maak een giga-hoop spaghetti-saus (met 2 kilo gehakt haha en dus een grote pan), en vries de overschot in om later eens lasagne te maken. Dat is dan wat minder werk.

Zaterdag: mogen we uit eten. Hoera!

Zondag: ook eens iets nieuws (alhier toch): gehaktballetjes met bleekselder. Mens, daar heb ik zin in!

zaterdag 20 november 2010

Week 46, ten huize Zsazsa

Week 46

Maandag: Tomatenrisotto, met een rucolaslaatje.
Dinsdag: Couscous met wortels en veggieburgers, want uiteindelijk vind ik dat wel eens lekker zo'n burger, zeker die van de verstoog in de Bioplanet. Voor de couscous stoof je ui aan in olie of boter, dan in plakjes gesneden wortels erbij tot ze beetgaar zijn. De couscous erbij die je in een kom hebt laten zwellen (garen) in bouillon, geroosterde pompoenpitten er over en klaar, ah zo lekker! Koriander en knoflook desgewenst toevoegen.
Woensdag: Macaroni met hesp en kaas
Donderdag: Rog met preipuree, een beetje gelijk dit dus, maar dan met preipuree.
Vrijdag: Biefstuk met orzosalade. Uit de Delicious. Kruid de steak met chilizout. Kook Griekse pasta. Snij kerstomaatjes in stukjes, meng met basilicumblaadjes, citroen en olie en meng dit met de pasta.
Zaterdag: Koteletten met rode kool, gekookte aardappelen en veel vleessaus, toch altijd wel een hoogtepunt zo'n Vlaams gerecht.
Zondag: Marokkaans menuken, overheerlijk om de week af te sluiten.

vrijdag 19 november 2010

Een weekje Jamie

Hallo! een nieuwe weekmenuter. Mij vind je meestal op den buiten, maar voor dit super initiatief kom ik graag af en toe hier meebloggen. Ik ben beginnen weekmenuten toen De Schrijver en ik net samenwoonden en nog studeerden en geen geld hadden. Ah, sweet memories toen we nog met 1000 BEF de wekelijkse boodschappen in den delhaize deden en elke week zeker eens fishsticks met spinaziepuree aten. Toen kwamen de jaren van veel verdienen en weinig kosten en werd er nooit meer geweekmenuut. Toen kwam de volwassenheid en gingen we zo eventjes verbouwen en adopteren op hetzelfde moment. Opnieuw de vinger op de knip en opnieuw bracht weekmenuten de oplossing. Ondertussen is weekmenuten gewoon leuk. En handig, zo met een vierjarige in huis die alle aandacht eist als je thuiskomt. En blij dat ik dus ben als ik niet meer moet nadenken bij de vraag "wat eten we vanavond?"...

Mijn week begint trouwens op vrijdag, omdat ik dan tijd vind om boodschappen te doen. En mijn uitdaging deze week bestaat er in om al mijn gerechten uit de Jamie kookboeken die ik in huis heb te halen.

Zodus, mijn week als naakte chef



Vrijdag: pasta met gehaktballetjes en lookbrood. Gemakkelijke, lekkere kost. En niet uit Jamie wegens, euhm … gewoon goesting in gehaktballen en spaghetti. En vooral in het lookbrood. Dat nog steeds in de diepvries zit omdat ik het vergeten was.

Zaterdag: mogen we juich, juich, juich onze voeten onder de reftertafels van de Zoon zijn school schuiven voor mosselen en frietjes

Zondag: Tomatenorzo (Juninummer van Jamie Magazine) met erwtjes en een spiegeleitje

Maandag: In de braadslee gebakken zalm met olijven, sperziebonen, ansjovis en tomaat (The Naked Chef pg. 97) met krielpatatjes

Dinsdag: Bruine linzen met rozemarijn en knoflook (The Naked Chef pg. 162), salade van knolselder (De Basis van het Koken, pg. 32) en worstjes voor de vleeseters

Woensdag: een hele kip in de oven (er staat in ongeveer elke Jamie wel een recept hiervoor) – aardappelsla met advocado en waterkers (Return of The Naked Chef, pg. 71) en appelmoes voor de Zoon

Donderdag: Tagliatelli met pastinaak en pancetta met parmezaanse kaas en boter (Happy Days met de Naked Chef, pg. 133)

Smakelijk!

maandag 15 november 2010

Week 46


Maandag - spaghetti
Dinsdag - witlof in hesp met patatjes in de pel
Woensdag - Kabeljauw, puree, erwten en wortelen
Donderdag - Bloemkoolsoep
Vrijdag - Frieten van het frietkot
Zaterdag - Cordon Bleu met kaas van het Hinkelspel en pesto
                 Geglaceerde rapen en pasta
Zondag - Lamsvlees, savooikool en patatten (of rijst)

tussendoor: wortelcake met speculoos en zelfgemaakte koekjes


Ziezo.
Het is niet omdat ik weekmenu dat ik op tijd ben hé. De planning lukt, mijn afbeelding netjes op een blog krijgen, al iets minder. Ik heb het dan maar getypt. In een schoon kleurtje. En ik sukkel verder tot ik mijn blaadje hier netjes op krijg. Ik had het nog wel in mijn schoonste geschrift geschreven. Met kramp in mijn hand als gevolg.

Maar het menu. Veel diepvries deze week, aangezien mijn andere planningen overlopen. Net als mijn mailbox. Met mails van u, lezer, waar ik begod de tijd haal om lekker te koken. U bent nog geeneens bij mij thuis geweest, maar toch, u hebt grote gedachten van mij. Waarvoor dank. Maar ge moogt mij nooit meer vragen waar ik de tijd haal om te koken. Ik zal het één keer uitleggen, en daarna is het gedaan. belooft u het?
Ik laat mijn strijk liggen, ik stop mijn kinderen niet elke dag in bad en ik kook veel in het weekend, waarvan een deel in den diepvries vliegt. Ik beantwoord mijn mail niet, lees zelden nog een boek uit.

Omdat ik graag kook. Voila.
Op maandag is het recup. Uit den diepvries, bolognesesaus die door mijn dochter is gemaakt. Zoals u dat ook kunt, maar voor een kind van 11 is dat heel wat. Zij snijdt ajuin, bakt het gehakt bruin (lang!) kiepert tomaten look in de pot en roert. Veel meer doe ik daar niet. Wat wijn als ze niet kijkt, wat worchestersaus als ik zin heb en soms een héél klein beetje steranijs. Maar dat mag je aan niemand zeggen.
Ik zorg voor verse pasta, een blok parmesan en een rasp. Speelgoed kan wonderen doen, zeggen ze.
En passant maak ik bechamel, bak witlof en snijd een paksken hesp open. Dan moet ik op dinsdag alleen maar mijn voeten onder tafel steken. En patatjes koken.
Woensdag ben ik thuis en maak ik vis. Waar ik te voet om ga, naar de lekkerste viswinkel van 't stad. En nu moogt ge mij geen schuldgevoel aanklappen, ik hoorde net dat er zwaar besnoeid moet worden in het vangen van vis. Terecht. Daarom: vis met een beetje schuldgevoel, dus. Maar wel gewoon gebakken, zonder meer. De puree maak ik als mijn kinderen dutten in de namiddag en de wortels schil ik terwijl zij hun vieruurtje eten. Ik stoof ze als mijn lief al thuis is, en ik kieper er diepvrieserwten (bio, van Delhaize) bij, die zijn tenminste betaalbaar.
Donderdag eten we op ons werk en op school, want ik wil niet elke dag afwassen. En ik moet naar de Ijverige Wijven en mijn dochter naar de accordeonles. En ik had nog een potje bloemkoolsoep in de vriezer (1 bloemkool, 2 l groentenbouillon, 2 wit van preien en wat selder en ajuin, goed voor 3 keer soep met vijf personen). Op donderdag mag mijn kind gedroogde worst eten, die ze opspaart, een ganse week lang.
Op vrijdag is het hier vrouwenavond en ben ik stikkapot en wil ik eigenlijk alleen maar lezen in een hoekje en een glaasje wijn drinken. En frieten eten. Alleen dat laatste zal ik me lukken, ik voel het.

Zaterdag ben ik weer fris man en blij omdat het weekend is en omdat mijn lief verbouwt, kook ik. Ik maak zelf cordon bleus, die van de Fabula, want ik heb er keiveel gemaakt toen ik daar werkte en ik vind ze overheerlijk, zeker met dat korstje en die pesto en die lekkere kaas van 't Hinkelspel. Ik kies niet altijd dezelfde, dat zou te saai zijn. Ik vraag aan mijn beenhouwer om smalle hespesneden voor mij klaar te leggen, ik foefel daar vanalles tussen (rode pesto, kaas, soms rauwe ham, soms gerookte ham) en ik paneer dat eerst in ei en dan in paneermeel. Voorzichtig bakken, want kaas smelt en als je te wild bent, komt dat niet goed. Als je rustig doet, en tijd hebt, is dit één van de heerlijkste happen die je ooit zult hebben gegeten. Als er iemand curieus is naar de rapen, vraag het maar. Ik weet dat rapen saai kunnen zijn, dus ik laat het aan u over.

En dan zondag. De dag des Rust. De dag van koffie, een pistolet en goei boter. De dag van het meest verrukkelijke lamsvlees, savooikool en patatjes. Deze keer klapt u mij geen schuldgevoel aan, want ons lamsvlees komt van eerlijke kweek, van op den buiten, en van bij mensen die er verstand van hebben.
De savooi wordt gewoon gestoofd of gebakken, en de patatten gekookt. Wat ik met mijn lamsvlees doe, schouder en ragout, daar mag u nu eens mee over nadenken, sie.

Want ik gaf u mijn week, gij nu uw creativiteit. Merci.



Oh, de wortelcake. Kwestie van toch een foto op mijn eerste blogbericht te hebben. Roep maar als je het recept wilt, ik ben vreselijk lui in recepten overtypen, eigenlijk. 

Gelukkig hebben we Mme Zsazsa, niet?




woensdag 10 november 2010

Ahum. Of welkom.

Madame weekmenuut al een poosje op euren blog. Ik vind dat fijn, weekmenuten. Ik doe dat thuis ook, op een blaadje aan de kast. Maar nu niet meer, u kunt hier vanaf nu meegenieten van onze Planning van de Week. Voor inspiratie, opmerkingen of gewoon voor het plezier.

Maar dat niet alleen: ik ga op zoek naar mensen die ook van weekplanningen houden, en die mogen dat hier dan een keer komen tonen. En niet zomaar mensen, oh neen, mensen waar u voor zult vallen. Omdat ze veel van eten weten, graag koken of weinig tijd hebben. Voor elke slag of soort. Voor nog meer inspiratie.

Want wees eerlijk: hoeveel keer per week vraagt u zich af: 'Wat zouden we nu weeral eten?'

Hoe het werkt, dat weet ik zelf nog niet zo goed. Wel ongeveer.
En daar komt een mens toch ook al een eind mee weg.

Welkom, vooral.
Komt eraan, later deze week: de weekplanning van Vertellementen, dus.
Houd ons maar in de gaten.