maandag 31 januari 2011

Week 4

Maandag
Stoverij van Jan, witlof (rauw) en patatjes
Op zondag gemaakt, zoals altijd op maandag. Ik blijf het herhalen, dat is heerlijk als je thuiskomt en je moet bijna niks meer doen en je hebt toch lekker eten.

Dinsdag
Pastinaak, Pasta en Pancetta.
Een recept van Jamie, mo echt, dit is één van de redenen waarom ik graag leef. Zo lekker in al zijn eenvoud.
Schil de pastinaak met een dunschiller, bak hem in wat boter, samen met de pancetta en meng door de pasta. Wat peterselie en wat parmesan en ge moogt zeker zijn dat uw pot leeg zal zijn.

Woensdag Zeeduivel -gestoofde prei - puree
Ik heb de zeeduivelfilet ingesmeerd met mosterd en er dan spek rondgedraaid. Gewoon zo in mijn ovenschotel, dicht bij mekaar en de oven in. Dat is keigemakkelijk en zo lekker zeg.

Donderdag Boterhammen en kervelsoep

Vrijdag Ging ik vegetarisch uit eten met mijn vriendin, de rest van mijn menage moest zijn plan trekken. Gans het huis rook naar frieten als ik thuiskwam, dus.

Zaterdag Ik had de helft van de zeeduivel in de diepvries gestopt maar omdat dat zo'n lekkere vis is, maar ik had er op zaterdag alweer veel zin in. Brochettes, deze keer. Zeeduivel in stukjes, en ernaast scampi's. Weeral prei, ik ben verliefd op prei deze week.

Zondag
Lamsschouder, uit de oven, langzaam gegaard met Sint-Bernardustripel en look. Dat is mijn lievelingsbrouwerij, al van toen ik 16 jaar was. De schouder was verrukkellijk. Het vlees komt van bij de goei mensen, waar wij al ons lamsvlees halen. De schouder heeft uren gegaard op 70 graden en het vlees viel van de botten en de smaak was intens.
Met spruitjes uit de tuin van onze kennissen.

Ziezo. Ik loop achter, maar daar bent u ondertussen al aan gewend.

week 5 de laatste dagen van januari en begin februari

Ne mens moet wel inspiratie blijven zoeken en dan ook liefst vinden om toch maar weer een weekmenuutje in elkaar te boksen...
zaterdag 29/01: de macaroni van gisteren is niet doorgegaan : de aanvrager was niet thuis, dus heeft de kok van dienst ook maar iets anders gegeten en kan die macaroni vandaag klaargemaakt worden.
kleine update: ik vond een ander receptje op het grote internet farfalle met zalmsnippers en erwtjes. Ik heb er ook kerstomaatjes bijgedaan omdat het anders een beetje kleurloos is en ook omdat ik toch wel een beetje gek ben van kerstomaatjes.
zondag 30/01: een etentje met mijn kinderen, en omdat ik daar nu ne keer zin in heb, zullen het mosselen worden, allé toch voor vier van de vijf eters, de vijfde krijgt iets anders voorgeschoteld, vol-au-vent...en deze keer ook zelf klaargemaakt i.p.v. gekocht in de O'cool of zo.
maandag 31/01: mijn vrije maandag ... wat zou je denken van witlof met hesp, in een ovenschotel, overgoten met kaassaus en dan een lekker gratineren in de oven. Hierbij past wel aardappelpuree ofwel gewone gekookte patatjes (die zal afhangen van de goesting van de dag...)
dinsdag 01/02: extra dagje congé vandaag (ja, weeral...) 't is lang geleden dat we nog wortelstoemp gegeten hebben, (dus het zal maandag geen puree worden), dus dat zal het worden, welk soort van vlees, worst ? varkenslapje ? spek ? (past eigenlijk niet in een dieet), gehaktbrood ? blinde vink ? Heel waarschijnlijk, 't valt te zien wat er in de winkel ligt.
woensdag 02/02: vandaag zou het iets lichts moeten zijn, iets waar niet te veel werk aan is, want ik kom maar na 6u thuis en ik ga 's avonds met twee vriendinnen naar Ladies@themovies. Spinazie uit de diepvriezer met fishsticks (of iets dergelijks) en gekookte patatjes, dit zal het worden.
donderdag 03/02: boontjes met de overschot van dat vleesbrood van dinsdag (makkelijk, niet veel werk aan)
vrijdag 04/02: spaghetti (ook makkelijk, en plezant als er genoeg overschot is om in de diepvriezer te steken).
Seffens de boodschappen en daarna nog een beetje een rustige zaterdag-namiddag en avond, meer moet dat niet zijn ...
(oké, da laatste zinneke is niet meer direct correct...)£

En ik weet niet wat er met da lettertype aan de hand is, dat wilt niet gewoon niet luisteren naar mij ...


zondag 30 januari 2011

Week 5

Week 5 opdenbuiten is begonnen en we hebben een goed gevulde week met wat klassiekers, wat plagiaat en wat eigen probeersel.

Vrijdag: (vegetarische) burgers in echte burgerbroodjes met al de sauskes en veel groentjes. Daarbij krielpatatjes met zeezout en paprika in de oven.

Zaterdag: zaterdag en zondag zouden kunnen verwisseld worden, hangt er een beetje vanaf hoeveel zin ik nog heb in uitgebreid koken als ik straks terug thuis ben. Normaalgezien doen we vandaag een kip in de oven met blokjes pompoen, aardappel en rode ui. Met appelmoes voor de Zoon en een witlofslaatje voor ons. De kans zit er ook in dat we naar het lichtgedoe in Gent gaan, dus ik zie die wissel eigenlijk heel waarschijnlijk worden.

(het is dus inderdaad geen kip geworden maar pizza op restaurant in Gent vooraleer we naar de fantastische, ongelooflijk mooie lichtinstallatie gingen kijken op Post Plaza. De kip verhuisd dus naar zondag en de lasagne zal voor volgende week zijn)

Zondag: simpel, simpel, simpel … tomatenlasagne van Tessa Kiros met een rucollaslaatje (en damn, wat was het leuk als dat gewoon uit de tuin kwam. Ruccola, dat is dus gewoon onkruid he. Dat blijft maar groeien…

Maandag: wortelpuree (zonder aardappelen) van Tessa en gestoomde heilbot

Dinsdag: gegrilde groenten met halloumi

Woensdag: chilli sin carne, een mix tussen het recept van madame en van photo copy

Donderdag: maak ik nog eens flamenkuche

woensdag 26 januari 2011

Het Huis Zonder Inspiratie aan de Schelde (in Gent)

Een weekje overgeslagen. Weekmenu was er wel, tijd en goesting om dat online te zetten al wat minder. De tandenloze (gnana) dochter nam toch wat meer energie in beslag dan verwacht, maar alle leed is nu geleden. Het menu van vorige week was zeer inspiratieloos (comfort food en fruit- en groentenpapjes, patatten en rode kool in de blender geven een schoon gekleurd resultaat, dat zeg ik u), dat van deze week grotendeels ook, maar kom. Ooit komt er wel verbetering in de zaak. Voor deze week halen we een hoop klassiekers van 't Huis aan de Schelde uit, aangevuld met een paar min of meer probeersels. Op zondag posten lukt helemaal niet, wellicht wordt woensdag mijn vaste dag, ook al is er dan al een stuk van de week voorbij.

Maandag: gekookte aardappelen, spinazie en kabeljauwburgers van de Colruyt. Deftige dingen die burgers, veel vis en weinig brol. Lekker en snel klaar in de halogeenoven.

Dinsdag: het ultieme luie-wijven-eten mix paysanne van de Colruyt (groenten en aardappeltjes samen, gewoon in de pan mikken en kláár!), deze keer met gemarineerde rundsreepjes, die er ook bijgemikt worden waardoor het helemaal een fluitje van een cent wordt. En de kinders vonden het lekker.

Woensdag: klassieker nummer 1 aan 't Scheld, bloemkoolschotel. Het was nu toch wel al even geleden. In de voormiddag maak ik ook nog courgettesoep klaar (simpel: ajuin, prei, selder, courgetten eventjes laten stoven, water en bouillonblokjes erbij, 20 minuutjes laten koken, mixen, beetje versieren met wat oregano).

Donderdag: klassieker nummer 2 aan 't Scheld: gevulde paprika's. Was niet bepaald lang geleden, but who cares.

Vrijdag: wortelstoemp met groentenburgers. Geen uitleg nodig vind ik.

Zaterdag: Couscous met groenten en kip. Een nieuw probeerseltje.

Zondag: gehaktballetjes met farfalle tricolore.

Om 't spel hier wat op te fleuren: vorige vorige zondag maakten we geboortemuffins voor een versgeboren nichtje. Waarvan foto. 't Werd geapprecieerd, en dat is altijd fijn.

dinsdag 25 januari 2011

Week 4 ten huize Zsazsa

Week 4


Maandag: Orzo met worteltjes
Dinsdag: Worstjes met gestoofde prei en aardappel-raapjesgratin.
Er zat genoeg tijd tussen het schema opschrijven en het eten maken om van gedacht te veranderen, de geglaceerde raapjes werden samen met wat aardappels een gratin, dat viel eigenlijk nog wel mee moet ik toegeven, ik zat sowieso al met veel tegengoesting aan tafel want ik vind alle preigerechten walgelijk. Mr Zsazsa vraagt al tien jaar om gestoofde prei en dat was ook de snelste manier om er vanaf te zijn, bij deze, het moet niet altijd mijn goesting zijn, ik ben geen moeilijke.
Woensdag: pizza, poepsimpel, gewoon met een simpel broodrecept, heel dun uitrollen en beleggen met tomatensaus en mozzarella voor mij en ansjovis en pikante salami voor de rest.
's Middags soep van wortelen met curry, kokos en koriander.
Donderdag: zeebaarsfilets met paddestoelen en aardappels, wij eten hier vis de laatste tijd, niet te geloven, zo'n lekkere gerechten ook allemaal, echt, Jamie Oliver is mijn held!
Maar waar het uiteindelijk toch om draait is vis van een viswinkel, het verschil met vis van de supermarkt is écht niet te onderschatten. Bij mij is de viswinkel een kraam op de markt, wat jammer is, want het is hier maar een keer markt per week.
Kunt ge dat geloven dat ik ergens woon waar geen viswinkel is?
Vrijdag: Witlooftaart met blauwe kaas, een slaatje met veldsla en walnoten en boontjes met tomaten
Zaterdag: Omdat ik nog altijd rapen over heb, maak ik tagine, met zeven groenten, zoals het hoort naar het schijnt.
Zondag: Gebakken kip met aardperengratin.

maandag 24 januari 2011

Week 3 (te laat)

Het was niet dat het niet lekker was vorige week, neen.

Het was zo druk dat weekmenuten bijzonder goed van pas kwam, maar er was tijd tekort om het allemaal op te schrijven.



Maandag macaroni, kaassaus, hesp

Dinsdag savooipatatten met worst

Woensdag rog met zeekraal

Donderdag soep

Vrijdag

Zaterdag Gingen wij uit eten want we zaten zonder kinderen

Zondag Gyros, rijst(pap) en paprika



Koken op zondag voor de maandag, dat is hemels om je week te beginnen.

Dat wil zeggen dat ik bijna geen afwas heb de maandag, een rustige eerste avond van de week tegemoet ga en daar de hele maandag happy van loop op mijn werk.

Gewoon de oven aansteken en wachten tot het klaar is. Njammie.



Dinsdag was het boerekost, door Jan. Hij is de beste savooipattatenkok die ik ken.



Woensdag was keilekker, rog is mijn lievelingsvis. Zeekraal had ik nog nooit klaargemaakt, ik heb dat gestoofd met een ajuintje in wat boter. Dat is lekker zout en aangenaam bij de vis.



Donderdag en vrijdag waren niet echt de moeite, zaterdag was op restaurant, daar heb je ook al niks aan. Er was wel de pasta-revelatie bij onze vrienden, als aperitiefhapje, maar daarover vertel ik meer op Vertellementen van de week.



Zondag was gemakkelijk: een beetje bakken, een beetje rijst laten koken door Jan die er eigenlijk rijstpap van had gemaakt. Maar kom, dat dekken we toe met de mantel der liefde.



Het was een vrij inspiratieloze week en zo voelde het ook. Op naar beter.

week 4

een nieuwe week, de vierde alweer

  • zaterdag 22/01: is al achter de rug, wat stond er op het menu: een varkenslapje met snijboontjes in melksaus en aardappelen. De snijbonen kwamen vers gekocht uit de diepvriezer...ze doen mij wel denken aan de tijd dat er bij ons thuis een groentenhof was waar mijne papa uuuuuuren in spendeerde, en heel veel groenten zelf verbouwde, ja ook snijbonen, het leuke was: als al de bonen geplukt waren dan werden ze met een speciaal machientje in stukjes gemalen, als ik daaraan terugdenk, hoeveel keer de bonen in 't machien moesten gestoken worden, de grote in het grote gat, de kleinere in het kleinste en dan maar draaien...ne mens zou er nostalgisch van worden...
  • zondag 23/01: lekker makkelijk vandaag, deze middag een beetje (zelfgemaakte) groentensoep en vanavond lekker gaan uiteten om de verjaardag van een schoonbroer te vieren
  • maandag 24/01: kip met gember, vorige week heb ik gember gekocht, maar niet gebruikt, dus zal dat voor vandaag zijn. Het is een recept dat ik vond op Solo kitchen, 't ziet er makkelijk uit en lekker.
  • dinsdag 25/01: ik heb nog een nieuwsjaarsparty op 't werk: speech (!),cocktails, walking diner, dansfeest... maar 't zal niet tot in de late uurtjes duren, want de boite gaat dicht om 22u en 's anderdaags is't wel gewoon werkendag. Voor Yves zal het een restjesmaaltijd worden, gelukkig is hij iemand die alles eet en ook zelden of nooit commentaar heeft op hetgeen hij krijgt voorgeschoteld, behalve dat het lekker is en dat 'we' dat weer goed gedaan hebben
  • woensdag 26/01: bloemkool met piccalilysaus, en één of ander stukje vlees, hier moet niet veel commentaar bij, simpel en ne keer iets anders
  • donderdag 27/01: 's middag hebben we nog het nieuwjaarsetentje met onze groep op 't werk, 's avond voorzien we dan misschien best iets lichts, witlof met vis en aardappelen
  • vrijdag 28/01: op aanvraag macaroni i.p.v. spaghetti, snel klaar

Boodschappen moeten nog gedaan worden, maar ik ben morgen thuis (ja, weeral, mijne vrije maandag remember) dus na de fitness (waar ik al om 8u aan begin) heb ik nog de hele dag om te zorgen dat alles in huis zal zijn voor de dagelijkse maaltijden.

zondag 23 januari 2011

Week 4

En opdenbuiten gaat door op het ingeslagen pad. Niet teveel vlees op dit weekmenu dus. En nog steeds geen geweldige foto’s. Toen ik gisteren na lange tijd nog eens op de mountainbike kroop – het is hier immers heel erg mooi om te fietsen- ging dat geweldig. Ik wil niet alle eer aan mijn vleesloze, gezonde keuken geven. Ik heb immers een nieuwe fiets die zo goed als niets weegt, maar toch, ik voelde me een stuk fitter en gezonder dat de voorbije maanden. We gaan dus verder met het eigen gezondheidsdieet van weinig vlees, weinig maar volle zuivel, veel groenten en veel volkoren.

Week 4

Vrijdag: en we zondigen al vanaf de eerste dag. Spaghetti met kleine gehaktballetjes. De bedoeling was om de truc met de citroenzeste toe te passen (schijnt absoluut heerlijk te zijn) maar ik ben het vergeten

Zaterdag: Linzen met worst, appelmoes en worteltjes. De worst werd voor mij vervangen door kikkererwten met berbere.

Kikkererwten met berbere

  • kikkererwten laten weken en koken volgens de instructies op het pak
  • wanneer bijna goed, afgieten
  • echte boter laten smelten, sjalotje en lepeltje lookpasta aanstoven
  • kikkererwten toevoegen
  • een theelepel berbere
  • een handvol gesnipperde peterselie

Ook de worteltjes waren heerlijk. Uit het hoofd naar een recept uit de Delicious van december.

Zoete worteltjes

  • wortelen in grote stukken in een ovenschotel
  • overgieten met een eetlepel vloeibare honing
  • peper, zout, komijnzaad en sesamzaad toevoegen
  • olijfolie overgieten, niet teveel, en mengen zodat alle wortels bedekt zijn met een beetje olie en honing

Zondag: stoverij met puree en knolseldersalade van Jamie (linten knolselder, augurkjes, kappertjes en een vinaigrette van mosterd, wijnazijn en een beetje mayo). In plaats van de stoverij eet ik een slaatje van rode bieten en feta

Maandag:heilbot met een korstje. Ik kocht immers een zak Panko broodkruim en dat zou het summum van korstjes moeten geven. Hierbij een torentje van zoete aardappel, aubergine en venkel. Iets wat ik een week of twee geleden ging proberen en wat er niet van gekomen is. Een nieuwe poging dus om te experimenteren

Dinsdag: couscous met geroosterde groenten uit de Delicious van januari

Woensdag: kippenpastei met iets van groentjes en noedels

Donderdag: champignonrisotto met rucolaslaatje

zondag 16 januari 2011

week 3 in Herent

Week 3 heeft zich ook al aangemeld.
En wat staat er deze week allemaal op het menu?
zaterdag 15/01: spek met eieren, ja, zaterdag maken we het ons soms wel makkelijk, maar daarom niet minder lekker.
zondag 16/01: Tandoori kip, een Indisch recept dat ik ooit, vele jaren geleden vond in Flair. Dit recept werd hier al enkele keren gesmaakt, vooral nadat we een paar jaar geleden in Indië zijn geweest. Meestal wordt er nog een bijgerechtje bij voorzien, maar ik ben vergeten daarvoor de ingrediënten te kopen, dus dat zal voor de volgende keer zijn.
Dus, als het allemaal iets uitgebreider mag zijn …
Een kleine kanttekening, als je currypasta koopt, er is mild en er is hot, kwestie van smaak, toch een beetje opletten, want ik heb ooit een hot versie gekocht (niet het merk dat ik gewoonlijk koop), en die was wel heel erg hot, zelfs een beetje te ...
kleine update: voorzie zeker de komkommer raita, de kip is wel lekker, net niet te pikant, maar een ietsiepietsie te droog
maandag 17/01: normaal mijn vrije dag, maar wegens het volgen van een opleiding is die vrije dag verzet naar woensdag, dus vandaag iets dat snel klaar is: vol-au-vent (de lui-wijven versie) met rauwkost en aardappelen.
Ja, ik weet het, twee maal kip na elkaar, maar het is wel een totaal andere bereidingswijze, dus het kan.
dinsdag 18/01: rode kool met worst en aardappelen, dit hoeft geen verdere commentaar…poepsimpel, maar toch ook lekker
woensdag 19/01: vandaag ben ik dan thuis en mag het een ietsje meer zijn, oosterse zalmfilet met een groenten mengeling en aardappelen of rijst
donderdag 20/01: spinazie met varkenslapje en aardappelen, ook hier commentaar overbodig...
vrijdag 21/01: vandaag ben ik ook (weer) een dagje met vakantie ;-), chili con carne, sinds ik dit receptje een tijdje geleden van een vriendin kreeg, staat dit toch wel regelmatig op het menu. 't Is ook makkelijk als de kinderen eens blijven eten, alles kan op voorhand klaargemaakt worden. Als borrelhapje eten we dan wat tortillachips en bijhorende saus, en soms ook wat toastjes met guacamole (hiervoor vind je vele receptjes op tinternet). Natuurlijk met 'Corona met een stukje limoen' of een Desperado
en dan is het weer zaterdag, maar da's voor volgende keer…

zaterdag 15 januari 2011

week drie en geen inspiratie

Week drie kondigt zich aan en op de valreep heeft opdenbuiten geweekmenuut. Ik heb het gevoel dat het nieuwe jaar holderdebolder gestart is en zoek nog altijd naar die vijf minuten tijd om mijn hoofd leeg te maken en op mijn gemak te plannen. Dat we de voorbije nachten zo af en toe eens een slapeloze Zoon hadden zal ook wel veel te maken hebben met mijn niet zo frisse kop. Verwacht dus geen hoogstandjes van het nieuwe weekmenu, maar gewoon lekkere, gezonde kost. Ook niet veel externe inspiratie deze week, vooral ouwe getrouwen.Veel linkjes naar voorbije recepten dus.

Vrijdag: pizza voor de heren des huizes, want ondergetekende zat op een feestje

Zaterdag: een late nieuwjaarsafspraak. Lasagne voor het gezelschap, rode puntpepers gevuld met rijst en feta voor mezelf en een aantal slaatjes (rode bietjes, knolselder, tomatensalsa).

Zondag: griekse vis

Maandag: herderkenstaart met bloemkool

Dinsdag: Salade niçoise met zalm

Woensdag: tortelinni met een fris tomatensauske en kip met citroen

Donderdag: De Schrijver eet op het werk en ik let op de kilootjes dus eten we ‘s avonds kippennoedelsoep met wokgroentjes

maandag 10 januari 2011

Week 2

Week 2

Maandag:Ravioli met romige ricotta, geroosterde pijnboompitten, Parmezaanse kaas en een boel kruiden, en dat klinkt veel meer dan het is, want uiteindelijk hebt ge gewoon witte gekookte ravioliekes met geraspte kaas. Ik ga er dus nog wat bijgeven, dé rucolasla en een tomatensla.
Dinsdag: In een zak gebakken met tuinkruiden gevulde zeebaars, met een radijs-venkelsalade (gekruid met p&z, citroen en olie) en gekookte aardappels met dille (gekruid met p&z en citroen)
In de zeebaars zitten de kruiden, onder de zeebaars ligt venkel en rode ui en erover wat boter en een paar uitgeknepen citroenen, keilekker!
Woensdag: voor de kinders: zelfgemaakte pizza en voor de ouders een warme salade van aardpeer en bacon en dat is ook meteen het recept, aardperen koken en bakken in dezelfde pan als de bacon. Nog wat sla erbij, balsamico en olie, peper en zout en voila, klaar.
Donderdag: Gebakken aardperen met broodkruim, tijm en citroen met een gebraden kip en worteltjes en erwtjes
Vrijdag: Gebakken venkel met knoflookboter en vis
Zaterdag: Peters lamscurry om volledig te zijn, met aardappels en een tomatenkorianderslaatje
Zondag: Cannelloni met spinazie en ricotta, nog eens, want dat is zo lekker en ge kunt dat goed op voorhand maken én ik krijg vegetarisch bezoek dus ik moest wel zoiets maken.
Ter gelegenheid van het bezoek ga ik een soort van chocoladetaart maken, daar later meer over, want de gasten lezen mee (tenminste, ik denk dat, bij deze wordt dat gecontroleerd)

Luncheditie

Een speciale weekmenu deze week, een lunchweekmenu. Het is namelijk de jaarlijkse after-nieuwjaarweek waarin het lief en ik elke avond apart wel dagelijks ergens een glas gaan drinken en van die aperitiefhapjes gaan eten waarvan je vantevoren niet weet of er vlees in zit. En dus kook ik niet 's avonds.
Maar er wordt wel werk gemaakt van de lunch deze week, ik ben de Exki-broodjes grondig beu en die zijn ook veel te duur en een simpel boterhammeke met kaas dat al een halve dag in een doos zit, dat is ook niets om naar uit te kijken zo rond 12 uur en daar word je alleen maar treurig van.

Dus gaat mijn nieuwe voornemen van start, elke dag iets in mijn stuttendoos waarop de collega's jaloers zijn:

Maandag: boterhammetjes met gegrilde paprikasmeersel
Dinsdag: Lekkere pompoen-tomaat-feta-soep met gewoon bruin brood
Woensdag: Ik werk thuis en ga naar de markt een lekkere kaas gaan kiezen
Donderdag: Zalm-ricotta-dille-rolletjes
Vrijdag: Brood met een laagje honing, een paar plakjes geitekaas van de markt van woensdag en een paar rozijnen ertussen. Eventueel nog een beetje rucola erbij.

Gegrild paprikasmeersel
Paprika's boven de vlam houden tot ze zwart zien, in een zak steken, tien minuten wachten, dan pellen en zaadjes verwijderen, in stukjes snijden en in de blender samen met 100g feta, 3 lepels griekse yoghurt, een beetje cayennepeper en wat pilipili. Dan op de vierkante bruine boterhammen en vooral... ze diagonaal snijden, dat ziet er veel echter uit.
Dan kun je gerust op voorhand maken en in een stuttendoosje in de frigo klaarzetten.
Opletten, ze niet vergeten als je naar je werk rusht.

Soep
Ik heb nog wat pompoen in de diepvries, een brik tomatenpassata erbij, een bouillonblokje en stukjes feta. Eventueel nog wat verdunnen en dan mixen tot een smeuïge soep.

Zalmrolletjes
Zo van die tortilla's dat kun je in de delhaize kopen maar ze zijn veel goedkoper bij de Turk en volgens mij even lekker. Zo een tortilla insmeren met ricotta, gerookte zalm erop en een beetje dille. De boel oprollen en in stukjes snijden.

En wanneer ik dat maak, al dat eten, de avond voordien, als de kindjes in hun beddekes liggen en ik een beetje ontspannen ben.

zondag 9 januari 2011

week 2

Wij (twee volwassenen, de kinderen zijn (29 en bijna 27) de deur uit maar komen regelmatig wel een keer mee-eten) doen hier al jaren aan weekmenuten, gewoon de menu op een papierke en de bijhorende boodschappenlijst erbij. De volgorde wordt niet altijd gerespecteerd, want 't is niet altijd zo dat we goesting hebben om op woensdag te eten wat op zaterdag genoteerd werd. Maar het voordeel van een weekmenu is wel dat er voor elke dag van de week eten in de koelkast of in de diepvriezer zit. Het gebeurt natuurlijk heel soms dat we geen zin om zelf te koken en gaan we uit eten.

Als ik schrijf dat 'we' dit of dat gaan koken, is het meestal wel 'ik' die de echte kook voor mijn rekening neem...aardappelen schillen wordt wel vaak door de man des huizes gedaan ;-), en het gebeurt ook wel eens dat ik thuiskom en alleen nog de beentjes onder tafel moet steken...

Maar genoeg geleuterd, ondertussen heeft de tweede week van januari zich alweer aangemeld en een nieuwe week is een nieuwe weekmenu.

  • zaterdag 08/01 : makkelijk, uit eten : Wok (nog een laat nieuwjaarsetentje)
  • zondag 09/01 : scampi met tomaten en fetakaas, dit komt uit één of ander WW kookboek en het is lekker, makkelijk te maken en 't is eens iets anders dan de scampi diabolique die ik meestal klaarmaak
  • maandag 10/01 : normaal gezien ben ik maandag thuis, maar ik begin het werkjaar met een driedaagse opleiding, en de eerste twee dagen zijn vandaag en morgen, dus de vrije dag van vandaag wordt verplaatst naar woensdag. De menu voor maandag en dinsdag wordt dan best iets wat op zondag reeds kan voorbereid worden en dit is zeker het geval voor wortelstoemp met spekblokjes en gehaktbrood.
  • dinsdag 11/01 : vis met wintergroenten en garnaaltjes en aardappelen, dit komt uit het hierboven reeds genoemde kookboek. Ik zal dit al voor een stuk moeten klaarmaken op maandagavond, want ik kom dinsdag ten vroegste rond 17u45 thuis en ik moet dan al weg tegen 18u30, want dinsdag is Leuvens Stiksel dag !
  • woendag 12/01 : kip met gestoofde champignons, rauwkost en (heel) waarschijnlijk rijst
  • donderdag 13/01 : labbonen met erwtjes in melksaus met een hamburger en aardappelen
  • vrijdag 14/01 : vrijdag is al jaaaaren spaghetti dag, maar het zou kunnen dat het chili con carne wordt, de ingrediënten (gehakt, bonen, tomaten, piment...) heb ik meestal wel in huis, dus het zal een keuze worden tussen deze twee.

Ziezo, dat hebben we weer gefikst, alle boodschappen zijn ook al gedaan, alles zit in de frigo, de diepvriezer en/of de kast.

Week 2 aan de Schelde

OK. Een hiatus van een paar weken, maar dat bedekken we met de mantel der liefde, niet? Er was toch weinig inspiratie. Wel weekmenu, geen zin om in te scannen en te posten. De week tussen kerst en nieuw was er geen weekmenu, wegens kinders niet thuis en overschotten opeten en frieten en pita halen en fondue op oudejaar en zo.

Nu zijn we terug. Inspiratie is er nog steeds niet, maar vanaf week 3 brengen we daar verandering in. Plus dat we een beetje regressief gaan doen wegens wijsheidstanden van oudste dochter trekken en fruitpapkes en groentepapkes maken en zo. Moehoe!

Maandag: zijn we als vanouds lui en doen we mix paysanne vanuit de diepvries van de Colruyt en zoiets gepaneerd (kip peinsik) met Boursin erin van de slagerij van de Colruyt. Bakken we in de halogeenoven.

Dinsdag: bloemkool en patatjes en schnitzels. Bloemkool in 1 stuk koken, overhevelen naar een vuurvaste schotel, kaassaus maken, erover gieten en even laten kleuren in de oven. Mmm.

Woensdag worden we om 8u30 in het ziekenhuis verwacht, en maakt de teerbeminde 's avonds patatjes met rode kool (uit de diepvries) en braadworst. Dat lukt wel.

Donderdag eten Jens en Lies op school en mag Janna geen warm eten hebben dus doen we gevulde paprika's voor 3.

Vrijdag mag Janna weer warm eten, doen we wortelstoemp met gehakt of worst, dat zien we nog wel, en draai ik dat gehakt of die worst samen met de stoemp nog wel even door de blender.

Zaterdag hoop ik dat het al niet zo gepureerd meer moet zijn en doen we kip en wok en broccoli en sojascheuten en mihoen.

Zondag idem en doen we groentenburgers en woknoedels en wokgroenten uit de diepvries en eventueel zoet-zure saus.

Tussendoor maak ik échte fruitpap, wat ondertussen alhier toch ook wel al zo'n 15 jaar geleden is, met betterfood en appelsiensap en appel en banaan. In de blender. Owja. En heb ik grenadineyoghurt besteld. 't Meisken ziet het echt niet zitten, maar we moeten erdoor, zo is dat.

zaterdag 8 januari 2011

Week 2


Week 2 begint met het recept van de amandel-perentaart, waar Cathy om vroeg vorige week.

Het is een taart met een zanddeeg, zoals zoveel taarten. Zanddeeg jaagt mij altijd een beetje schrik aan, want nog niet zo lang geleden probeerde ik een recept uit van Leila Lindholm (A piece of cake), die zovéél boter in haar recepten moefelt, dat mijn oven in brand stond. Een kookboek met mooie foto's, ja, maar ik twijfel hoe langer hoe meer aan de hoeveelheden in het boek. Wat wel redelijk cruciaal is als het om taarten en koekjes gaat.



Ik plukte het uit Delicious van ergens in het najaar, daar ging het om een pruimentaart. Ik heb de pruimen dus gewoon vervangen door peren, ah ja.


Zanddeeg:

250 g bloem - 60g suiker (ik: 40 gr)- 125 gr koude boter in blokjes - 1 ei (ik gebruikte er 2)

Amandelcrème: 100 g gemalen amandelen (ik koop die in de Colruyt, prijs-kwaliteit het best. de biowinkel heeft kwalitatief gezien smaakvollere amandelen, maar die zijn pokkeduur) - 80 gr suiker ( ik:50 gr) - 2 losgeklopte eieren - 50 gr zachte boter

Vulling: peren, een stuk of vier, het best rijpe gevallen, en wat suiker om over de peren te strooien


Voor het zanddeeg meng je de bloem en de suiker met de boter tussen je vingers tot een fijn en kruimelig mengsel. Maak een kuiltje in het midden en voeg het ei toe. (ik gebruikte 2 eieren, het deeg werd met één ei niet samenhangend genoeg) Kneed het mengsel snel tot een samenhangend deeg en laat het afgedekt één uur koel rusten.

Pureer de ingrediënten voor de crème tot een pasta in de keukenmachine (ik was te lui om mijn machine uit de kelder te halen, dus ik deed het met de mixer, het lukte).

Schil de peren, snijd ze in 4 gelijke stukken.


Rol het deeg uit op een dun met bloem bestoven werkblad en leg het in een ingevette taartvorm van 26 cm doorsnede. Verdeel de crème over de taartbodem en verdeel vervolgens de peren over de crème, met de bolle kant naar boven. Strooi nog wat suiker over de taart en bak op 180° tot de taart klaar is. De tijden in Delicious kloppen nooit met mijn eigen oven, dus je prikt het best eens om te checken.


Ik heb mijn taart overpoederd met bloemsuiker, omdat ik wat minder suiker in het recept had verwerkt en omdat ik wou stoefen bij de collega's van Jan zijn werk.

De taart is vertrokken naar Brussel zonder dat wij recht hadden op een stuk, en Anouk vond het schandalig. De collega's vonden dat zo erg niet.


Allee hup, de week dan.


Maandag Witlof in de hesp in de oven, met puree van Jan


Dinsdag (wegens groot succes) Gebakken bloemkool en couscous met gegrilde halloumi.

De bloemkool kort blancheren in grote roosjes, door een beslag van wat bloem en losgeklopt ei halen, en daarna wentelen in paneermeel en krokant bakken in olijfolie. De couscous maak ik terwijl de bloemkool bakt.


Woensdag Vis, ik zie nu al uit naar de wandeling naar mijn visboer :) Er komt zeker een puree bij, iets met knolselder of pompoen of prei.


Donderdag Soepdag

Broccolisoep met stilton, een recept van Jamie, zo met geroosterde nootjes en croutons vanboven erop. Njammie.


Vrijdag

Simpel en lui en een beetje moe, ik weet het nu al. Vegetarische burgers uit de Bioshop, in hamburgerbroodjes , met sla, tomaat en komkommer. En niet te vergeten: cheddarkaas in sneetjes, die zo verrukkellijk smelt als je het broodje dichtdoet.


Zaterdag Iets met kip, witte bonen en gebakken patatjes. Ik moet nog op zoek naar een kruid dat daarbij past.


Zondag Prei-Paddestoeltaartjes

Een lekker vulling maken,: prei - champignons - kippebouillon uit mijn diepvries - wat kruiden - voor jan wat kip, tssss

De vulling in kleine overnschaaltjes gieten en bedekken met bladerdeeg.

Serveren met rijst, waaraan ik vanalles zal toevoegen, wat erwtjes uit de diepvries, peterselie die op moet, restje wortels,...


De foto heeft niks vandoen met het eten van deze week. Het is de pastei met kip van vorige week. Verrukkelijk.


donderdag 6 januari 2011

Week 2 en we zijn nog niet in form

en opdenbuiten geraakt niet terug in de routine. Ik ben al wel terug aan het werk, maar het lukt me niet om in mijn normale geregel te geraken. Dat zal volgende week wel beteren als De Zoon terug naar school gaat.

Weekmenuten lukt wel nog altijd (anders is er niets te eten 's avonds), ook al zijn we vorige week twee keer van het oorspronkelijke plan afgeweken. één keer gingen we Italiaans eten, bleek de Italiaan voor één keer later te openen en waren alle Italiaanse restaurants in de omgeving gesloten. Werden het dus pizza's uit de diepvries. En eergisteren zijn we ribbetjes gaan eten omdat ons kleine dorp een Amadeus rijker is. Ongelooflijk ... the place for ribs in Antwerpen, Gent, Brussel en Lozer :-) Ik kan nu met absolute zekerheid zeggen dat de Zoon niet in de wieg gelegd is voor een leven als vegetariër en dat we grof geld kunnen verdienen door hem reclame te laten maken voor ribbetjes. Hij heeft nog net niet zijn plank schoongelikt en heeft de hele tijd met luide stem zitten verkondigen hoe lekker het allemaal niet was. Ik denk dat we volgende keer trouwens geen kinderportie meer mogen bestellen.

Maar vanaf nu dus terug weekmenuten in plaats van buitenshuis te eten. Daar gaan we

Vrijdag: canneloni met spinazie en ricotta

Zaterdag: experimenteren met een tajine om volgende week op het werk te fotograferen

Zondag: wortelcombo van bij Jonge Sla en linzen en rijst met een tomatensalade. recept komt uit "Alle smaken van de regenboog" van Tessa Kiros

Maandag: paddenstoelenrisotto

Dinsdag: gestoomde vis met een groententorentje. Meer daarover volgende week. Ik heb dat torentje ergens gezien en ik moet dat terugvinden

Woensdag: spaghetti

Donderdag: de goulash van Tessa Kiros die er vorige week niet van gekomen is

woensdag 5 januari 2011

Eindelijk terug

Met beide armen omarm ik ze intens: de structuur. Na 10 dagen feestje-hier-en-feestje-daar en we-zien-wel-wat-we-daar-naar-binnen- spelen, stel ik u voor de sobere eerste weekmenuten  2011 van schoenenenanderekwesties

Dinsdag: Scampi in kokosmelk
Woensdag: Rijst met bioburger en pompoen
Donderdag: Vis in tomatensaus
Vrijdag: canneloni met spinazie en ricotta
Zaterdag: mama’s kost, ik hoop op zelfgemaakte frietjes
Zondag: Chili sin carne

Scampi
Een specialeke want B komt eten, het is misschien niet zo sober maar soit. Gevonden in een aziatisch kookboek. Die darmkanalen verwijderen dat vind ik niet leuk, daarom koop ik altijd al gekuiste scampi's, hebben ze in Colruyt.
Kleine uien in vier snijden en in pan goed  bruin laten worden, gekuiste scampi laten meebakken. Ondertussen een mengseltje maken met blikje kokosmelk, vier lepels sojasaus, cayennepeper, zout en peper, sap van één citroen en zeste van de citroen. Volgens de boek moet daar nog garnalenpasta bij, maar ik weet niet wat dat is en volgens mij verkopen ze dat ook niet in de delhaize

Pompoen
De pompoen, die kennen jullie al en die maak je zo. Bij ons zit die al in de diepvries, dus dat is nog gemakkelijker.

Vis
Dat recept heb ik hier gevonden

canneloni
Die canneloni maak je zo

Chile sin carne
Er circuleren verschillende receptjes voor een goede chili. Vorige keer was dat van Madame een succes, maar misschien ga ik voor een ander. Belangrijk is wel dat je de paprika's eerst roostert! Gewoon paprika's boven de gasvlam houden tot ze helemaal zwart zijn, dan in een plastiek zakje steken en tien minuten laten zitten. En dan kun je heel gemakkelijk het vel verwijderen. je handen zijn dan wel een beetje vettig, maar die kun je wassen. Het is een beetje meer werk maar echt zoooooveel lekkerder. 

maandag 3 januari 2011

Week 1

Het is nog altijd een beetje feest hier. We zijn afwisselend in verlof en de feestdagen zinderen nog wat na.

Maandag Kippastei - Veldsla - Couscous
Wonderbaarlijk lekker, een recept uit Delicious: weinig werk, en dat ziet er altijd fantastisch uit, met dat bladerdeeg. Het leuke aan pasteien is dat je dat op voorhand klaar kunt maken, en op het moment zelf enkel nog in de oven dient te schuiven.

Dinsdag Zelfgemaakte gehaktballetjes - Rijst - Bijzondere wortels
De wortels komen ook uit Delicious, met honing, feta en kruiden erop. Eens kijken wat de kinderen daarvan vinden

Woensdag Vis - Knolselderpuree - slaatje met rucola en tomaatjes
Knolselderpuree doet het altijd bij mijn kinderen, vis wat minder bij de oudste, maar echt morren doet ze (nog) niet.

Donderdag Stoofvlees - patatjes - witlof en altijd pickles bij stoofvlees!
Ik maak mijn stoofvlees op woensdag klaar, want Jan is donderdag alleen met de kinders, niet moeten koken is dan een zegen voor hem :)

Vrijdag Frietjes van het frietkot met restje vol-au-vent uit de diepvries
Uit luiheid en goesting. Ik wil naaien, eigenlijk, op vrijdag.

Zaterdag Ovenschotel met kabeljauw, mosselen en venusschelpen
Gebaseerd op het recept uit Delicious, maar aangepast aan mezelf

Zondag Gebakken kippebillen - Champignonsaus - patatjes + koken voor maandag
Want maandag is de vakantie voorbij, komt de routine er weer aan en zijn we allemaal maar thuis rond zes uur, halleluja.

Tussendoor: hapjes, voor elke dag ééntje, vakkundig gemaakt door Anouk, die heel serieus naar SOS Piet kijkt, ahum. Ook peren-amandeltaart voor 't werk van Jan, want hij is verjaard. Koekjes hebben we ook gebakken, want ik had kindertjes op bezoek van Oontje, en koekjes bakken als ge met veel zijt, dat is altijd cool. Tomatensoep met balletjes hebben we ook geprepareerd, met lekker veel groenten erin, ter compensatie van de overvloed tijdens de feesten.

Voila, we zijn vertrokken voor een lekker jaar.