woensdag 30 maart 2011

Week 13, korte week aan 't Scheld

Vier dagen koken, voor de rest doen we ons goesting, en veel zal dat niet zijn. Alhoewel ik voor het weekend toch wel goesting heb in scampi diabolique. Alhoewel dat ook voor de donderdag nadien kan zijn, want dan zijn het alleen de 3 scampi eters die warm moeten eten dan. Maar goed, dat zien we later wel. Eerst week 13.

Maandag: couscous, gemarineerde kippenreepjes, groente (eerst kip laten bruinen, kip uit de pan, ajuin, wortel en rode paprika in de pan, beetje later kip er weer bij samen met courgette en tomaat). Gemakkelijk, gezond, lekker.

Dinsdag: de overschotjes selder uit de diepvriezer eens opgebruiken. Gehaktballetjes met selder en tomaat, en risone. De selder is al gewassen en gesneden, dus echt veel werk is dat niet.

Woensdag: spaghetti maison. Naast het feit dat we echt wel vaak gehakt eten, valt het me ook op dat we de laatste tijd heel weinig aardappelen eten. Couscous, pasta in allerlei gedaantes en rijst zijn behoorlijk populair.

Soep van de week: slasoep. Ik zit een potje ervan op te peuzelen onder het schrijven dezes (slechte gewoonte, weet ik, al helemaal nadat ik een week of 2 geleden een kop koffie over mijn toetsenbord gekieperd heb), en ze is lekker. Zeer lekker.

Donderdag: gevulde paprika's. Wederom. Alweer. Opnieuw.

maandag 28 maart 2011

Week 13, terug in het gareel

Druk, druk, druk weekend opdenbuiten. Maar er wordt wel geweekmenuut, gelukkig. De rit naar huis voelt dus echt als ontstressen...

Vet

Vrijdag: ik was niet thuis dus Zoon en Schrijver hebben zich getrakteerd op pizza. Op het werk maakte ik tonijslaatjes voor de collega's en een kikkererwtenslaatje voor mezelf.

Zaterdag: preitaart (ook uit Home Made) met een slaatje. 's avonds gegrilde kip met sla en gebakken aardappelen bij mama thuis

Zondag: s' middags bij mama en papa opnieuw gebakken patatjes (mijn mama maakt de lekkerste gebakken patatjes) met sla en een eitje. 's avonds lasagne uit een pakje uit de diepvries (het was een druk weekend)

Maandag: citroenrisotto met tomaatjes

Dinsdag: Spaanse stoofschotel met chorizo en kikkererwten en spinazie (ik vis de chorizo er wel uit voor mezelf, misschien)

Woensdag: slaatje met waterkers, makreel en witte boontjes met platbrood met kikkererwten en salie. Allebei uit Home Made. Voor Zoonlief maak ik een pasta om geen gezaag aan tafel te krijgen

Donderdag: omdat dat gewoon superlekker was en omdat er dan genoeg overblijft voor de volgende dag wanneer ik opnieuw een vrijdagavond al werkende mag doorbrengen: mujadarra met fatoush

woensdag 23 maart 2011

Week 12 aan 't Scheld

Een beetje een drukke week, vooral een druk weekend, voor de boeg, en niet veel goesting, het zal allemaal wat simpel zijn.

Maandag: rösti, erwtjes en worteltjes uit blik, Milanese schnitzel.

Dinsdag: mix paysanne en runderreepjes.

Woensdag: nasi goreng maison.

Soep van de week: preisoep. goesting gekregen door meuske, die er gerookt kippenwit bij deed, en bruschetta.

Donderdag: wok met kip en broccoli.

Vrijdag: chili con carne.

Zaterdag: ik voorzie een hele dag muffins bakken, dus het eten wordt allersimpelst: kabeljauwburgers met spinaziestoemp.

Zondag: nog wat muffins bakken, en een hele namiddag weg naar een babyborrel, op mijn menu stond voor de grap boterhams mee choco. 't Zal soep mee bodderams worden, en voor wie echt honger heeft is er hopelijk nog chili con carne over.

Voila kindjes. Ge merkt wel een beetje dat er niet veel puf in zit, maar dat krijgt ge als ge weken aan een stuk loopt te sukkelen met de gezondheid. Ge moogt al blij zijn dat ik niet agressief word.

zondag 20 maart 2011

Week 12, terug serieus

De voorbije weken waren een beetje een lachertje. Er was zoveel te doen opdenbuiten en zoveel werk te verzetten dat het weekmenuten er bij inschoot. Shame on me! Vooral omdat ik WEET dat weekmenuten de eerste stap is naar een redelijk stressvrij leven. Nuja, op de koop toe was de Schrijver nog steeds ziek en lukte het dus niet om te koken. Wat resulteerde in veel soep en twee keer pizza deze week. Wel zonder vlees, maar alé....

Dus, met goede moed maken we er deze week een strak geplande week van.

Vrijdag: minestronesoep. Zoals de drie dagen hiervoor ook. Best wel handig zo'n zak diepvriesgroenten voor minestronesoep.

Zaterdag: steak met frietjes. Op vraag van de Zoon. En de Schrijver vond de tijd rijp om ook terug te eten. De bedoeling was om er het knolselderslaatje van Jeroen M bij te maken, maar er was geen knolselder te vinden in de winkel, dus werd het een broccoli, tomaat slaatje.

Zondag: Jamie Oliver's fish pie.Met spinazie of erwtjes, of de groentenmengeling die nog in mijn diepvries zit.

Maandag: linzen met rijst en gekarameliseerde ui. Met een restje van de fish pie

Dinsdag: de rest van de linzen en rijst, daar maken we burgers van. Met een grieks slaatje met feta

Woensdag: kip in de oven met spaghetti.

Donderdag: quinoa met spinazie en citroen

woensdag 16 maart 2011

Week 11 aan 't Scheld

Ik had een zeer gemakkelijke kookweek gepland, en gelukkig maar. Waar ik eind vorige week dacht dat mijn lieve vriendje migraine me verlaten had, was dat maandag opeens terug, en in full force. Een gemakkelijke en korte week dus, godzijdank.

Maandag: kabeljauwburgers met spinaziepuree. Janna had de spinaziepuree van de Colruyt eens gegeten bij het vriendje, en vond die lekker. Ik had er al vaker over zitten twijfelen, en ging nu met graagte overstag.

Dinsdag: mix paysanne met gemarineerde runderreepjes.

Woendag: bloemkoolschotel. Nu toch echt al een tijd geleden.

Soep van de week: euh. Ik had kippensoep voorzien, maar bij de Collect & Go hadden ze de bestelde kippenbouten niet. En nu heb ik geen courage om iets anders te voorzien.

Donderdag: gevulde paprika's. Niet lang geleden, maar ja, week van het gemak.

Rest van de week? Geen idee. Dingen waar weinig tot geen werk aan is.

maandag 14 maart 2011

week 11 in 't center van 't land

maandag thuis, dinsdag thuis, woensdag thuis, ne mens zou denken dat ik begin te oefenen voor mijn pensioen...en daar ben ik toch nog heel efkes van verwijderd ;-)

Maar terzake, wat eten we deze week ?
* zaterdag 12/03: witloof met hesp in de oven, met gekookte patatjes
* zondag 13/03: vol-au-vent met het slaatje van Jeroen Meus (ik beperk mij tot het wortelslaatje met de mieriksworteldressing, de scampi tandoori is voor een andere keer) en gebakken patatjes (daarvoor heb ik gisteren wat meer geschild en gekookt).
* maandag 14/03: preischotel met koolvis in de oven, eerst gezien bij
Anne (van aan 't Scheld) en bij haar goedgekeurd ende bevonden, dus gaan we dat ook eens proberen. Deze schotel staat nu in de oven, 'k ben benieuwd...
* dinsdag 15/03: ik denk nog eens mijne snelle coq-au-vin te maken, maar wel vergezeld van één of ander rauwkostslaatje
* woensdag 16/03: eerst en vooral : vandaag is mijn dochterken jarig, jaja, 27 wordt ze al, een heel madam
:-x of juffra ;-)
op het menu: spinazie met chipolata, niks speciaals dus
* donderdag 17/03: een eerste dagje werken deze week, ik zet vandaag wortelen en erwtjes op het menu, da's al effe geleden, en dit met spiering of iets dergelijks
* vrijdag 18/03: in plaats van spaghetti ga ik dat venkelstoofpotje met gehakt eens proberen, volgens de blogster van dit recept, is dit makkelijk en oh zo lekker. Daar kun je zeker één of andere pasta bij serveren, dus dat doen we dan ook.
En dan is het weer weekend en moeten we weer een nieuwe weekmenu uit onze hoed toveren (of steken we eerder ons licht op bij de vele blogs die over koken en recepten schrijven ?)

Week 11 met vertraging

Vermits mijn week al begint op vrijdag …

Week 11 met weer wat onverwachte wendingen want De Schrijver heeft gisteren in de zetel gelegen met alweer symptomen van voedselvergiftiging. Wat toch een beetje snel is na de vorige keer (2 weken geleden). Bij een derde opstoot toch eens naar de dokter. Nuja, gelukkig was er voor vanavond gene vettigen boef gepland en hadden we gisteren bezoek om te mee te eten.

Soit, week 11 dus

Vrijdag: nichtje was op bezoek en we aten gegratineerde macaroni met broccoli. Waarop bleek dat het korstje niet gelust werd.

Zaterdag: bbq tijd! Mijn bijdrage waren de pompoen haloumispiesjes en de witte salade aangevuld met artisjokken en groene druiven

Zondag: bezoekdag. Ik bakte een kip in de oven samen met pompoen, venkel, aardappelen, knolselder en rode ui. Als vleesloze variant maakte ik linzen met spinazie en tomaat uit de laatste Delicious.

Maandag: gepocheerde zalm met een honing-mosterd-yoghurtsausje, komkommerslaatje en gepofte aardappelen

Dinsdag: de falafels die er vorige week niet van kwamen worden opnieuw geprobeerd. In pittabroodjes met slaatjes en sausjes

Woensdag: nog eens een soepje, waarschijnlijk linzensoep want ik zit in een linzenbui de laatste weken. En opnieuw een orzosalade met worstjes. Wat lekker is doen we nog eens.

Donderdag: iets met rijst….

zondag 13 maart 2011

Een nieuw begin

Nu er maar vier van de vijf dagen moet gewerkt worden, ga ik het weer nieuw leven in blazen...het weekmenuten. 
Twas niet simpel om te herbeginnen, zeker niet met vakantie en kinders die 'savonds warm moeten eten. De bakfietsmoeder die haar kinderen elke dag een warme gezonde macrobiotische biomaaltijd voorschotelt, ik ben er nog niet.. dedju. Misschien toch eerst beter de bakfiets aanschaffen.

Zaterdag: Scampi met koriander en farfalle
Zondag: Balletjes in tomatensaus
Maandag: je-mag-kiezen-rest-van-de-balletjes-of-de-scampi's
Dinsdag: Turkse pizza in GOK II
Woensdag: vegi-spaghetti uit de diepvries
Donderdag: Couscous  
Vrijdag: Nog geen idee, misschien is er couscous over.

Scampi's
2 teentjes look en 2 sjalotjes bakken, gekuiste scampi toevoegen. Een lepel curry, een lepel cayennepeper en een lepel limoensap toevoegen. Een blik tomaten erbij kappen en een half busje room. Gehakte koriander toevoegen... en klaar

Balletjes in tomatensaus
Niet dat ik fan ben van die kerel, maar soit, twas lekker. Ik heb wel nog rode wijn toegevoegd op het einde. Ik maak veel saus en weinig balletjes voor de kindjes. En wij eten van die vegeballetjes. Ik geef toe, die smaken naar niet veel, des te meer energie en liefde dat je in je saus moet steken. 

Couscous
Twee gesneden ajuinen stoven. Vijf wortels, één paprika en een courgette in blokjes snijden en toevoegen. Twee tomaten ontvellen en ontpitten, in blokjes snijden en in de pot smijten. Eén aubergine in blokjes snijden en erbij kappen. Ik snijd de aubergine eerst en leg ze dan wat onder water met veel zout op. Ik weet niet goed waarom...daarom.
Alles op een laag vuurtje zacht laten worden, maar de groenten mogen niet kapot gekookt worden. Uitgelekte kikkererwten toevoegen. Kruiden met een beetje harissa, eetlepel komijn, peper en zout, inieminie beetje kaneel en verse koriander.
Opdienen met couscous. 

dinsdag 8 maart 2011

Week 10, ook.

Krokusvakantie. 2 van de 4 kinderen niet thuis. De andere 2 slapen lang. Ook al ga ik werken, dat geeft dus echt wel vakantiegevoel, zo een week dat de ochtendroutine niet moet. Zalig. En de narcissen bloeien. En het was mooi weer met een stralend blauwe hemel. Wat wil een mens nog meer? Eten.

Maandag: na het koolvismisluksel van een week of 2 geleden, wil ik deze ovenschotel met prei en koolvis en puree wel eens uitproberen. Koolvis moet kunnen.

Dinsdag: Couscous met shoarmavlees en veel groentjes. Het zullen wel gemarineerde runderreepjes worden.

Woensdag: het receptje van farfalle met zalm en scampi, dat zat al lang in mijn hoofd. Het zal er nu ook eens uitkomen. Het enthousiasme over tweemaal vis per week was niet bijster groot, maar hey, moet kunnen, zo de dag na de vrouwendag. Ik doe mijn goesting.

Soep van de week: nog zo'n aansleper, nu komt het er echt eens van: gegrilde paprikasoep met mascarpone. Benieuwd!! Recept vindt u binnenkort (over een paar uurtjes) op mijn blog.

Donderdag: gehakt parmentier. (kies maar, Jeroen Meus of Budgetkoken)

Vrijdag: spaghetti. Wat eten wij toch vaak gehakt.

Zaterdag: iets makkelijks dat we nog moeten verzinnen.

Zondag: de wederhelft mocht kiezen tussen chili con carne, gehakt met venkel en ik weet al niet meer wat. Het werd venkelstoofpotje met gehakt.

En dan is de vakantieweek voorbij. Nog niet aan denken, nog niet aan denken.

Week 10

Week 10

In de zak: Pastinaak, wortel, witloof, courgette, bleekselder en koolrabi
Dinsdag: Gesmoorde witte kool met rookspek en rookworst en pastinaakpuree, een halve fijn gesneden witte kool koken in een halve liter kippenbouillon met wat gerookt spek en later wat rookworst en klaar, en echt lekker! De pastinaakpuree maak ik altijd met 3/4 pastinaak en 1/4 aardappels en dan gewoon koken en pureren gelijk bij elke andere puree. Super combinatie!
Woensdag: Krokante koekjes met witloof, peer en blauwe kaas en rauwe koolrabi met rozijntjes, geroosterde pijnboompitten en vinaigrette, uit vegetarisch genieten, nog maar eens een poging. De krokante koekjes zijn dichtgeplooide bladerdeegvierkantjes en het recept van de koolrabi staat er al.
Donderdag: Gebakken zalm met broccoli en dit aards slaatje.
Vrijdag: Ratatouille met gierstkroketjes en een platte kaas-bieslooksausje, vorige week zaterdag aten we een waanzinnig lekkere pasta met aubergine, deze week smokkel ik er weer een binnen, ook al is dat hoogstwaarschijnlijk niet meteen een seizoensgroente.
Zaterdag: ontbijt: pancakes met spek en/of blauwe bessen, ik ben een groot onderzoek aan het voeren naar dé pancake, ik testte al een recept of 5 en ik denk dat ik het heb, zaterdag dé ultieme test, pancakes met blueberry's en/of spek.
Avondeten: Canneloni met groenteragout en een slaatje met rucola.
Zondag: Chili sin carne met vanalles erbij, want ik heb zin om met een chipke zo'n berg chili op te scheppen.
Maandag: Rode linzenburger met yoghurt-muntsaus en pita-broodjes

Spreuk van de dag

maandag 7 maart 2011

Week 10 in vakantiesfeer

Nuja, vakantie. Ik werk de hele week en De Zoon zit op sportkamp. Maar er wordt ‘s avonds opdenbuiten met z’n drietjes gegeten en dat vergt toch een aangepaste versie van weekmenuten. Lunchpakketjse zullen voornamelijk bestaan uit orzosalades vermits ik zaterdag iets te enthousiast een hele zak orzo gekookt heb.

De week dus

Vrijdag: preipuree met spekjes en een spiegelei. De prei moest op en ik kon pas op zaterdag boodschappen doen, dus het moest met restjes uit de koelkast. En spekjes en eitjes zitten altijd in mijn koelkast.

Zaterdag: orzo met geroosterde paprika, tomaten en peterselie met gebakken haloumi kaas voor mij, chipolata voor de mannen

Zondag: de laatste tijd eten we op zondagmiddag lekker ouderwets en uitgebreid. Voor vandaag een wortel-tomatensoep, vol-au-vent met champignons en balletjes, frietjes en iets saladeachtig

Maandag; penne met gehaktballetjes. Ik ga eens de truc met de citroenschil toepassen, meer hierover later.

Dinsdag: een Spaanse frittata met aardappeltjes, geroosterde paprika, lenteuitjes en veel verse eitjes. Daarbij lekker brood en een slaatje

Woensdag: De zoon moet naar een verjaardagsfeestje, dus zal vol suiker zitten tegen dat hij ‘s avonds aan tafel komt. Misschien vandaag dus iets minder rekening houden met hem. Vandaag begint ook dagenzondervlees. Ik maak falafel in pittabroodjes met slaatjes en sausjes

Donderdag: had ik eerst macaroni voorzien, maar ondertussen weet ik dat morgen De Zoon zijn nichtje komt logeren en die is nogal verzot op macaroni. Morgen macaroni dus, vandaag linzen sheperds pie.

woensdag 2 maart 2011

week 9 (tja, echt origineel is den titel ook niet hé)

Weer een normale week met maandag mijne vrije dag. En omdat ik nog wat vakantiedagen dringend moet opnemen, plak ik er dinsdag en woensdag ook bij ;-)

En om deze dagen nu eens nuttig in te vullen las ik bij haar een goeie tip: zij doet een (dringend) al-dan-niet huishoudelijk klusje en dan beloont ze zich met een kwartiertje iets leuks doen. Dat lijkt me ook wel te doen. Ik denk dat ik dit ook ga toepassen se.

Maar first things first, onze weekmenu
* zaterdag 26/02: vandaag moest het iets lekkers maar toch simpel en snel klaar zijn. Waarom? We (mijn dochterken en ik) hadden een naainamiddag voorzien, we zijn beginnen naaien zo rond 15u en ik heb haar terug naar huis gebracht rond 19u en toen was haar zsazsagilet af. Het mijne wacht nog op één stukje rugzoom dat nog moet genaaid worden en dan is dat ook af. Foto's hiervan volgen. Maar om terug op het menu te komen: ik heb dan quiche gemaakt, eigenlijk toch wel snel klaar en lekker. Er waren spekjes, groentenmengeling met o.a. paprika en tomaat, eikes en wat kaas.
* zondag 27/02: vandaag maken we het ons makkelijk, er zit nog (zelfgemaakte) vol-au-vent in de diepvriezer, daar wat rauwkost en kroketjes bij en voilà. En dan na de middag met een paar vriendinnen naar de sauna, een leuke afsluiter voor het weekend.
* maandag 28/02: Er zit nog broccolimix in de diepvriezer, hier gekookte patatjes bij en een blinde vink of iets dergelijks.
* dinsdag 01/03: ik ga de diepvriezer eens afschuimen op restjes, die mogen ook wel eens opgegeten worden.
* woensdag 02/03: Anne (van aan 't Scheld) heeft al een paar keer komen stoefen ;-) over hare nasi goreng maison, dat ik dit toch ook eens moet proberen...
* donderdag 03/03: mijne eerste en misschien enige werkdag van deze week, ik voorzie een lange dag, dus laat thuis, dus makkelijk eten, iets wat Yves ook al kan klaarmaken, zodat ik alleen maar mijn jas moet uitdoen en mijn voetjes onder tafel mag schuiven. Spinazie met vis en aardappelen, da's niet moeilijk en lekker. Wel makkelijk natuurlijk als je alles eet, en oké het ene vinden we wel wat lekkerder dan het andere, maar eigenlijk eten we echt wel alles.
* vrijdag 04/03: 't zou kunnen dat ik dan ook nog een dagje vakantie neem, eerst eens met mijne chef overleggen, maar ik denk wel dat het zal kunnen. Mijn dochter heeft ne lift nodig naar Brussels South (Charleroi dus), ik zal onze maaltijd daarop dan afstemmen, zij moet er ergens in de namiddag zijn, dus ... spaghetti of macaroni, ik hou nogal aan vrijdag pastadag ;-)

Ik zie dat er nogal wat diepvrieseten op het programma staat, is dat eigenlijk wel gezond ??? We zullen het wel overleven zeker...

Week 9 aan 't Scheld

Week 9 alweer. Korte week. Trouw op post op woensdag om mijn weekmenu hier te zetten.

Maandag: zalm in de halogeenoven, penne, diepvriesspinazie met room. We houden ons netjes aan de 1x per week vis regel.

Dinsdag: zelfgemaakte lasagne. Saus uit de diepvriezer, dat wel. Anders véél te veel werk.

Woensdag: de lente lijkt weer in het land te zijn (of op zijn minst te komen), maar ik profiteer er nog van om winterkost klaar te maken. Witte kool (met saus), gekookte aardappeltjes, braadworst.

Donderdag: kippenwok met broccoli en sojascheuten (de amandelen laten het afweten). Geserveerd met Chinese mie.

Voor het weekend denken we erover eens Chinees te halen. En verder zien we wel.