donderdag 24 februari 2011

Week 9 en de polenta zal voor een andere keer zijn

want de plannen voor het polenta weekmenu van week 8 van opdenbuiten zijn een beetje in het water gevallen. Op woensdag maakte ik uiteindelijk pizza wegens home alone en quality time met De Zoon en vandaag zit ik moederziel alleen aan tafel en maakte ik spinaziequinoa. Bovendien vond ik in de twee delhaizes die ik bezocht geen polenta en ga ik gewoon eens op mijn gemak bioshoppen en zodra er polenta in huis is opnieuw een polenta poging doen.

Week 9 heeft geen thema of het moet zijn “zijde zot dat ge elke dag vlees en vege gaat proberen maken?” Ja dus ….

Vrijdag: opnieuw pizza wegens nog een pizzabodem over en Zoonlief die de Schrijver jaloers maakte dat wij pizza aten op woensdag toen hij ver van huis zat. Waarschijnlijk pizza tonno met een lekker Italiaans slaatje. En waarom niet, met een paar stukken lookbrood en een goede fles rode wijn.

Zaterdag: groentengratin met een wortel/amandelkorst en bietenhummus/kip. De inspiratie voor de groentengratin vond ik hier. Alweer veel te gezond. De bietenhummus wil ik gewoon al heel lang eens maken, en laat me nu toch net gekookte bietjes en kikkererwten in huis hebben.

Zondag: vleesbrood (vlees en vege) met Duitse aardappelsla en koolsla (en appelmoes voor de Zoon). Ik ga me zondagochtend eens verdiepen in verschillende recepten voor vleesbrood met linzen. Als het iets lekkers wordt laat ik het hier wel weten. Denk bij Duitse aardappelsla aan mosterd, mayonaise en augurkjes.

Maandag: de rest van de aardappelsla met gerookte forel voor mij en spekjes voor De Schrijver. Met daarbij groene boontjes met look en citroenolie. Inspiratie voor deze combinatie vond ik bij madame zsazsa en een Luikse salade

Dinsdag: zelfgemaakte wortelburgers voor mij/worst voor De Schrijver – strikjespasta met kaassaus en brocolli

Woensdag: mousakka. Een versie met gehakt en een versie met quinoa

Donderdag: waarschijnlijk de rest van de mousakka met een slaatje

woensdag 23 februari 2011

Week 8, weer winter aan 't Scheld

't Is weer koud, bweikes. Toch nog maar wat echt wintereten maken, alhoewel, 't zal gelijk voor volgende week zijn. Witte kool zit in de pijplijn. In spruitenschotel heb ik ook gruwelijk veel goesting. Maar eerst onderstaand. Als ik rare fouten maak, ik heb migraine, en dan ben ik een beetje dyslectisch.

Maandag

Koolvis, aardappelen, boontjes: gemarineerde koolvis van de Colruyt, eens uitproberen. Koolvis schijnt een onderschatte vis te zijn, even lekker als kabeljauw maar goedkoper. Met gekookte aardappeltjes en boontjes.

Dinsdag

Kalkoen boursin, mix paysanne: gepaneerde kalkoen met boursin tussen (goed voor de lijn, mwuhaha), de traditionele mix paysanne van de Colruyt.

Woensdag

Nasi goreng maison: werd vorige keer héél enthousiast onthaald, dus doen we dat maar opnieuw. Ik heb er zin in.

Soep van de week: preisoep. Simpel, en ik probeer eens of ik de preisoep van mijn grootmoeder kan evenaren.

Donderdag

gevulde paprika's. Uhuh. Classic.

Vrijdag

spaghetti. Uhuh. Idem.

Zaterdag

Venkelstoofpotje met gehakt met Jeroen Meus aardappeltjes uit de oven (weetwel, krielpatatjes in de schil, besprenkelen met olijfolie, provençaalse kruiden, grof zout en versgemalen zwarte peper erover en dan in de oven). Dat venkelstoofpotje sprak me meteen aan. Ben benieuwd wat de huisgenoten ervan gaan vinden, venkel heeft een nogal uitgesproken smaak.

Zondag

kip met frieten/puree en appelmoes. Kipje bakken in de halogeenoven, als het weer het toelaat frietjes (binnenshuis frieten bakken, daar doe ik niet meer aan mee, dat stinkt me teveel, de frietpot is naar het terras verbannen) (tot u spreekt de migrainemens die elk geurtje opsnuift), als het weer het niet toelaat wordt het aardappelpuree nog even gegratineerd in de oven, en appelmoes. Oja.

dinsdag 22 februari 2011

Weekmenuten elders

Het is een ramp. Niet het opmaken van mijn weekmenu, en niet het in de praktijk omzetten, maar het hier neetypen. Een echte ramp. Omdat ik uren in de keuken stond, veel te veel bier dronk en een goed boek aan het lezen ben.

Maar we hebben een passante. Dorien. Die volgens mij altijd lekker kookt en ook uren in de keuken staat. Als ze geen 30minutenmenu's van Jamie Oliver uittest voor haar werk ;)

Je zult moeten klikken, deze keer. Op de link hieronder. Want dat allemaal plakken en knippen, dat leek me veel werk.

Het weekmenu dus, van mevrouw Jonge Sla. Oh, terwijl u er toch bent, ga eens neuzen op haar blog, alstublieft. Je krijgt er honger van, en je leeshonger wordt ineens gestild.

maandag 21 februari 2011

Week 8: polenta en recycling

Na het goed gelukte experiment met quinoa vorige week waagt opdenbuiten zich deze week aan polenta, iets dat me nog nooit goed gelukt is en ik dus na een paar pogingen opgegeven heb. Want het is maar maismeel, toch, wie wil dat nu kunnen klaarmaken. Maar om het vleesloze dieet wat funkier te maken kan het misschien wel tellen.

Voor de rest gaan we in week 8 een beetje aan recycleren doen. Je zal zo meteen wel zien wat ik bedoel

Vrijdag: de Schrijver herstelt van een voedselvergiftiging (DIE HIJ NIET BIJ MIJ HEEFT OPGELOPEN!), dus het moet licht zijn. En ik ben al een paar avonden later dan normaal thuis, dus moeilijk moet het ook niet zijn. Een stukje kip voor hem, een vegeburger (ja gekocht, er moeten er nog twee op en vanaf dan maak ik ze alleen nog maar zelf) voor mij, worteltjes met tijm en honing en patatjes.

Zaterdag: we eten bij de (schoon)ouders. Ik weet dat er een gebraden kip op het menu staat en een stukje skrei voor mij

Zondag: nogmaals bij de (schoon)ouders. Witloof (met en zonder hesp) in kaassaus met gebakken patatjes, rauwe groentjes en veel te veel taart

Maandag: preirisotto met quinoaburgers/worst en een wortelslaatje

Dinsdag: vermits er geen hele bussel prei in de risotto gaat maken we vandaag prei-champignons tarte tatin. En vermits ik altijd teveel risotto maak worden het risottoballetjes (ziet u het recycleren al?) voor erbij

Woensdag: ik koop een halve kilo champignons, dus ga zeker overhebben van gisteren voor een champignonragout vandaag. Voor de mannen met een stukje kip en strikjespasta, voor mij met polenta op de ikweetnogniethoe manier. Erbij eten we een bietenslaatje met feta en een slaatje met iets groens wat afhankelijk zal zijn van wat er van groens in de winkel ligt

Donderdag: ga ik hier iets mee proberen. Maar het kan er ook helemaal anders uitzien. Alleen de polenta is een zekerheid.

woensdag 16 februari 2011

Week 7: de narcissen krijgen al botten!

Korte week deze week.

Maandag: de luie-wijven-kost mix paysanne met gemarineerde runderreepjes. Het moet maar zo lekker niet zijn.

Dinsdag: kabeljauwburgers (in de halogeenoven), rösti (in de oven), mix forestière (in de pan).

Woensdag: ik had het gezworen en het zal zo zijn. Rode kool met patatjes en worst.

Woensdag soepdag: minestrone. Omdat ik nog wat groene kool overhad van zondag, en ik die dan kon opgebruiken. Veel werk, veel groenten. Zoals wel vaker in dit boekje: teveel voor de hoeveelheid bouillon, dus wat aangelengd. Maar lekker jong!

Donderdag: chop suoy. Een receptje zoek ik wel op het net.

Rest van de week: zonder kinders, zonder plannen.

donderdag 10 februari 2011

Week zeven en de uitdaging

Een weekmenu waar drie dagen geen werk aan is, is dat wel nog een weekmenu? Opdenbuiten gaat dit weekend met een grote bende naar de Ardennen en er wordt voor ons gekookt. Alé ja, ik zorg zelf, samen met één van de andere vrouwen voor de spaghetti de vrijdagavond, dus we koken wel. Maar wel op de extreme luiewijvenmethode (= alle groentjes reeds gesneden uit den diepvries en spaghettikruiden uit een potje). De uitdaging zal er van ’t weekend in bestaan om me niet te buiten te gaan aan vlees. Ik eet nu al een dikke maand bijzonder weinig vlees en heb het de laatste week zelfs helemaal van mijn bord geschrapt. And it feels good! Ik ben niet van plan om the full monty te gaan, daarvoor zijn er sommige dingen die ik echt wel veel te lekker vind (pata negra ham bijvoorbeeld, of een lekker stukje rund, of af en toe eens een stukje kip). Vis wil ik ook niet schrappen, ook al weet ik dat dat ook niet altijd koosjer is.

Wat ik niet ga doen is mijn stukje vlees vervangen door al dat nepvlees dat je tegenwoordig in de winkel vind. Ik lust daar bijzonder weinig van. En maak zelf veel lekkerdere groentenburgers. Neh!

De komende wekenga ik een beetje experimenteren met granen en peulvruchten. En experiment nummero uno wordt quinoa.

Wat ons tot het volgende weekmenu brengt

Vrijdag: Ardennen – spaghetti galore. Vermits ik deze zelf maak zorg ik wel voor een pannetje zonder vlees

Zaterdag: Ardennen – blijkbaar staat er stoverij op de menu. Met frietjes hoop ik!

Zondag: Ardennen – voor we terug huiswaarts keren eten we naar het schijnt lasagne. Bummer voor het vlees, maar when in Rome …

Maandag: gnocchi met een paddenstoelensaus (champignons, oesterzwammen en portobello’s)

Dinsdag: de bedoeling is dat ik maandag ergens in het Gentse portobello’s kan vinden voor de paddenstoelensaus bij de gnocchi en voor gevulde portobello’s vandaag. Ik wil ze vullen met quinoarisotto en geitekaas voor mezelf en gehakt voor de Schrijver. Erbij eten we puree van zoete aardappelen (ondertussen weet ik dat je deze gemakkelijk in de Colruyt vindt).

Woensdag: zelfgemaakte quinoaburgers voor mezelf, echte hamburgers voor de Schrijver en de Zoon. Met een paar lekkere slaatjes (rucollaslaatje met balsamico, veldsla met peer en marokkaans wortelslaatje) en sausjes (harissamayo, tzatziki en humus). Genoeg overschot voor een lunchpakket voor donderdag

Donderdag: kikkererwten (kip) en cashew curry met rijst. Een Probeersel

woensdag 9 februari 2011

Week 6, eerste krokusweek

Jaja, de lente is in zicht. Snel nog wat wintereten maken, nu het nog kan.

Maandag: ik was de 1x-per-week-vis-regel een beetje uit het oog verloren, maar dat euvel is nu weer verholpen. Zalm in de halogeenoven (zonder vet, met kruiden), penne, spinazie.

Dinsdag: spruitenschotel. Volgende week eten we rode kool, ik zweer het u.

Soep van de week: soep van prei, wortel en aardappelen uit het 500 soepen boekje dat ik cadeau kreeg van mijn dochter. Wintersoepje, heel eenvoudig, maar net geproefd en ook héél lekker. Ik voegde wel vermicelli toe, om de kinders in huis content te houden.

Woensdag: nasi goreng maison. Ofte: Vlaamsche Chinees. Rijst, ui, prei, wortel, kip, hespblokjes, ei. En verder zal het improviseren worden wat daar nog allemaal ingekiept moet.

Donderdag: gevulde paprika's. Weeral. Alweer. 't Moet maar zo lekker niet zijn.

Vrijdag: lasagne. Homemade. Met saus uit de diepvriezer, ik maak altijd teveel spaghettisaus zodat ik overhoud om dan eens lasagne te maken.

Zaterdag: hoef ik niet te koken. Elders voetjes onder tafel steken.

Zondag: ik ben opeens helemaal verslingerd geraakt aan de keuken van Jeroen Meus. Gehakt in pakjes ga ik uitproberen. Gehakt, groene kool, bier, patatjes gebakken in de oven... hmmm, ik zie het helemaal zitten!

dinsdag 8 februari 2011

week 6 (geen inspiratie voor een andere titel...)

Er is hier de laatste dagen niet veel gekookt, ten huize ergens in Vlaams-Brabant.

Zaterdag zijn we naar het vakantiesalon geweest, daar hebben we van Irish Coffee genoten.

Daarna zijn we richting restaurant getrokken, Cartoon in Lebbeke, aperitief, lekker gegeten, (alleen lang moeten wachten ...), daarna richting Lange Minnestraat naar toneel gaan kijken van de toneelkring waar een collega voorzitter is en ook regelmatig regisseert. Het toneelstuk deed een beetje aan het gezin Flodder denken ;-), af en toe om te lachen, maar toch vooral tragisch...en na het toneel de nodige drank bij de af en toe 'geweldige' babbels.

Zondag met vrienden naar de Fedcup in 't Sportpaleis in Antwerpen. De avond werd afgesloten in een Latin eetcafé met een heerlijke caipirinha (goed bitter, en zoals het spreekwoord zegt: bitter in de mond, maakt het hart gezond) en lekkere fajita's.

En maandag zijn we gaan eten bij mijn dochterken, ze had een smakelijke lasagneschotel klaargemaakt, lekker. Zoals je ziet, het weekend was een aanslag op de goede dieetvoornemens, maar het was wel een lekkere aanslag... ;-)

Maar vandaag is het weer bittere ernst en moet er gekookt worden, hier in de eigenste keuken. Dus :
dinsdag 08/02: ik ben (weeral) een dagje met congé. Vandaag zet ik boontjes op het menu, met een varkenslapje en aardappelen
woensdag 09/02: kip in de wok, met wokgroenten (uiteraard) en met wokmie
donderdag 10/02: rode kool met worst en aardappelen, niks gecompliceerd, makkelijk en lekker
vrijdag 11/02: spaghetti, er zit nog ne pot saus in de diepvriezer, dus snel klaar

ziezo, het moet gezegd, het is ne keer een korte kookweek ;-)

Witlooftime

Eindelijk wordt er nog eens geweekmenuut ten huize D, want weekmenuten op skivakantie dat gaat niet en  om een of andere reden ook niet de week ervoor en de week erna. Tis wel een single-met-kids weekmenuten waardoor er al eens aan de pakskes of frieten gezeten wordt.


maandag: witlooftime !!!, dus witloof met honing, witte vis en wilde rijst
dinsdag: me-time, lasagne uit een pakske in de zetel, glas wijn en daarna glas baileys (in de biowinkel hebben ze biopakskes-lasagne, is echt veel lekkerder, met groenten en zo)
woensdag:  falafel met sla
donderdag: witlooftime!!! witlooftaart met gerookte zalm
vrijdag:  witlooftime!!!  rest van de witlooftaart met gerookte zalm
zaterdag: traktatie van vriendin B in een mysterieus restaurant, kheb een vermoeden maar kdurf het niet zeggen, als het dat dan niet is...
zondag: geen lief, wel kindjes die ik eens superzot ga maken met frietjes van het frietkot




Witloof met honing en vis
Snij het kontje van de witloof en maak de blaadjes los. Rits wat tijm van de takjes. Doe een klontje boter in een pan  en bak een handvol pijnboompitten erin tot ze lichtbruin zijn. Dan de witloofblaadjes toevoegen met wat tijm en zout erbij voegen. Bak een vijftal minuten beetgaar. Op het laatste vloeibare honing toevoegen (is uw honing hard geworden, zet hem dan 15 seconden in de microgolf). 


Als witte vis serveer ik meestal gekweekte Alaska Pollak filet, want vissen die worden veel te veel gevangen en dat is niet goed, overbevissing, je weet wel. De gekweekte alaskafilets die mag je wel eten.


Falafel met sla
Falafel dat komt uit een pakje van de bioplanet, dat is heel lekker en balletjes rollen met de kindjes dat is altijd fun. De sla die bestaat uit rucola, half gedroogde tomaten in stukjes, handje pijnboompitten, een beetje preischeutjes en daarboven geraspte  schilfers parmesan (dus NIET uit dat rode pakske). En dan wat peper en zout erop en notenolie. Als ik het zie zitten snijd ik ook een aubergine in twee helften en leg ik die 20 minuten in de oven, wat peper en zout erop en erbij serveren.


Witlooftaart met gerookte zalm
Het taartdeeg in een vorm leggen en enkele gaatjes in prikken. De witloof (4 stronken) in stukken snijden en aanstoven in een klontje boter en best geen water. Ondertussen de 4 eieren loskloppen met een potje room en biesloopsnippers en 150 gram oude gemalen kaas toevoegen. Als de witloof gaar is mengelen met de 150 gram gerookte zalm die je ondertussen in stukjes gesneden hebt en de boel in de taart gieten. Ei-roommengsel erovergieten en 40 minuten in de oven.

vrijdag 4 februari 2011

Week 6 die eigenlijk week 5 kon zijn

Want wegens een ietsiepietsie virusje opdenbuiten ben ik al dagen moe van nog maar van de living naar de keuken te strompelen. Wat aten we uiteindelijk allemaal vorige week?

  • pizza
  • rijst met vol au vent uit den diepvries
  • het enige deftige deze week: maïs-gembersoep
  • chilli sin carne die niet in de smaak viel (ik proef zelf niet echt veel en dan is chilli kruiden niet simpel. Bovendien mistten de mannen vlees)
  • spinaziepuree met gehakt (spinaziebladerdeegflapjes voor de niet vleeseters)

Niet echt de moeite dus om een nieuwe menu te maken, ik zou die van vorige week kunnen overnemen. Zij het niet dat ik daar niet aan gedacht had en dus gisteren met een wollige kop opnieuw aan het weekmenuten sloeg en voor de eerste keer in jaren nog eens een collect and go’ke deed.

Vrijdag: tomatenlasagne met rucollaslaatje (met pijnboompitten en spekjes kwestie van de vleeseters niet in de kou te zetten). En ik weet het, de lasagne staat al drie weken op het menu maar is nog nooit gemaakt geraakt.

Zaterdag: hebben we ‘s avonds een kaas- en wijngedoe gepland. Ik maak groententaart voor de niet kaaseters en ‘s middags eten we pompoenrisotto met de rest van de rucolla en chipolata voor de vleeseters. De groententaart zal ook de nodige portie pompoen bevatten want mijn laatste drie pompoenen beginnen af te zien van hun verblijf in de berging. Al bij al vind ik het best chique dat die dingen in september geoogst zijn en nu nog opgegeten worden.

Zondag: er wordt deftig gefietst door de Schrijver vandaag, dus er moet wat deftig eten op tafel komen. Het worden kipfilets met een pankokorstje, krieltjes in de oven met rozemarijn en zeezout, een venkelslaatje met bloedsinaasappels en appelmoes

Maandag: opnieuw aan het werk na bijna een week ziekteverlof. Simpelheid troef dus vanavond. Zoete aardappelpuree met courgettefritters en tzatziki.

Dinsdag: ik was met mijn planning maar tot maandag geraakt (waar eigenlijk alleen zoete aardappel stond) maar ik doe dus nu verder uit de losse pols. Vermits ik geen zin heb om nog grote boodschappen te doen overschouw ik in gedachten eerst de berging, de keukenkasten en den diepvries én de moestuin. Wat ons brengt tot tagliatelli met pastinaak en pancetta van Jamie

Woensdag: kinnekeskost. De Zoon heeft zich eindelijk over zijn aversie voor wortelen gezet. En is in to het eten van groentenfrietjes met ketchup. Dus ga ik eens proberen om heilbotfishsticks te maken met rauwe wortelen, komkommer en nog wat groens in frietjes gesneden met een lekker sauske. Wat dus enkel een trip naar de groentenwinkel vereist. en de “frietjes” geserveerd in een puntzakje natuurlijk.

Donderdag: linzen met een eitje denk ik

woensdag 2 februari 2011

Week 5? Week 5 dan zeker, aan 't Scheld

Een korte week. Kinderen donderdag en vrijdag naar de mama en papa. En weer meer van hetzelfde.

Maandag: mix paysanne met gemarineerde runderreepjes. Lui.

Dinsdag: erwtjes en worteltjes, gekookte aardappelen, kalkoen met boursin.

Woensdag: spaghetti maison. Met veel groenten. En hopelijk wat over om in te vriezen voor latere lasagne of home made pizza. Woensdag is ook soepdag, en om 9u15 was deze gebonden tomatensoep uit een soepenboekje dat ik cadeau kreeg van mijn dochter, al gemaakt. Hoe efficiënt. Vanaf nu elke woensdag een ander probeersel uit dat boekje. Deze soep was simpel en snel gemaakt, maar ruikt toch zéér tomatig. Straks eens proeven.

Donderdag: kippenwok met broccoli en sonjascheuten en mihoen.

Vrijdag eten we iets in het restaurant van de Makro, zaterdag en zondag zien we nog wel.